Mikor a hozott ötletek elfogynak

Vermes Nikolett

Az ellendi Hangfarm rendhagyó alkotótábor: itt ugyanis festmények, szobrok helyett elektronikus zenei performanszok készülnek. Vermes Nikolett írása az augusztusban megrendezendő műhelyről.

Az alkotótáborok régóta fontos színterei a képzőművészeti, zenei vagy irodalmi munkák kibontakozásának. Magyarország számos szegletében van olyan hely, ahol jellemzően nyaranta tematikus táborokban találkoznak az alkotók, és egymást inspirálva dolgoznak. Van, amelyik a XIX. század óta működik, van nemzetközi, ahova közel 20 országból érkeznek, olyan, ahol a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendékei töltik a szünidőt, olyan is, mely széles közönségnek szól, a táborban készült munkákat pedig mintegy 60 galéria szerepelteti; vagy itt a híres Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep, melyhez a kezdetekkor, 25 évvel ezelőtt, társművészként Bertók László is csatlakozott. Ezek az alkotótelepek képzőművészeknek, festőknek, szobrászoknak és olykor íróknak, költőknek szólnak. Talán ezért is olyan különleges az ellendi Hangfarm, mely kifejezetten az elektronikus zenére épül. Kovács Balázs és felesége, Kovács-Parrag Judit 2013 óta minden évben nekifognak, hogy megszervezzék a tábort, ahova a pécsi és környékbeli alkotók érkeznek. A Hangfarm hat éve töretlenül működik, teret adva a zenei performanszoknak.

A résztvevők olyan alkotók, akik főleg médiaművészettel, zenével kapcsolatos ötleteik megvalósításához természeti-falusi környezetet keresnek. Ezért a helyszín kiemelt jelentőséggel bír, mégis évente valamelyest változik. Általában az Ellendet (Pécstől 15 km) körülvevő térségben vernek sátrat a táborozók. A tematika minden évben más, a tavalyi, 2018-as Hangfarm középpontjában például a képeshang állt, így az alkotók helyben készült fotókhoz vagy más vizuális jelenségekhez készítettek hangzó kompozíciókat. Idén (augusztus 19–24.) viszont az elektronikus zene és a természet kapcsolata kerül középpontba. Ezen a nyáron az a cél, hogy az alkotók abban a zöld környezetben helyezzék el munkáikat, amely körbeveszi őket. Kovács Balázs és felesége kirándulásokat is szervez, hogy a résztvevők ötletet merítsenek alkotásaikhoz. Emellett más módon is támogatják a táborozókat, mindvégig segítséget nyújtanak, és hangszereket, technikai eszközöket biztosítanak. Jól szemlélteti a szervezői attitűdöt, hogy nincs részvételi díj, ellenben legalább egy közös étkezésről mindenkinek gondoskodnia kell. A táborozók elmondásuk alapján akkor elégedettek igazán, amikor „a hozott élelem mellett a hozott ötletek is elfogynak, és helyben kezd a társaság együtt tevékenykedniˮ.

Idén közel 20 résztvevőt várnak, köztük a Hangfarm visszatérő alkotóit, Ferenci Erazmust, a Periszkóp Rádió szerkesztőjét, Borosi Gábort, egykori művészeti szakos hallgatót, Maljusin Mihályt, jelenleg művészeti szakos diákot, Pásti Kata képzőművészt és Weber Kristóf zeneszerzőt. Mivel az elektronikus zenei munkák a természetben születnek, eleve sok új tapasztalattal gazdagodhatnak a táborozók. A végeredményként készült zenei performanszokat hagyományosan az utolsó este mutatják be, a tervek szerint pedig a tábort követő hetekben kiállítás is várható, amely széles körben prezentálja a munkákat, és ha minden jól megy, ősztől tavaszig lesz megtekinthető, illetve meghallgatható.

(Fotók: Kovács Balázs, Weber Kristóf)

2019-07-18 11:00:00