Az ifjúsági irodalom és a szabadság kettőse

Vermes Nikolett

Itt a mese a kiindulópont, az origó és a végállomás. S a műfajra jellemező szabadság, melyre a gyerekirodalmár, a művészetterapeuta és a drámapedagógus alkotta trió tanít. Vermes Nikolett írása a MeseTérKépről.


Színes környezet és három látszólag tökéletesen ellentétes attitűddel megáldott lány egy asztal körül. A különbözőség érthető, hiszen mindhárman más-más területen dolgoznak, csupán egy közös van bennük: a szándék, hogy támogassák a szabad alkotást és a kreativitást. Varga Kitti gyerekirodalmár, Szalóki Réka művészetterapeuta és Arató Vilja drámapedagógus három éve fogalmazták meg a célt, majd nem sokkal később, a PTE Közgazdaságtudományi Kar Simonyi inkubációs programnak köszönhetően létrejött a MeseTérKép. A Pécsi Pagony nyitása újabb lehetőséget jelentett számukra, 2017 szeptembere óta heti rendszerességgel tartanak foglalkozásokat a könyvesboltban pécsi gyermekek számára. A bázis a mai napig változatlan, jelenleg is itt készülnek a különböző művek, és itt zajlik egyes ifjúsági irodalmi munkák feldolgozása. De a töretlen lelkesedésnek hála, ma a Pagony mellett helyi óvodákban, környékbeli fesztiválokon és saját táborukban is tartanak foglalkozásokat.

A kezdetektől alapvetés, hogy minden foglalkozás keretét a mese határozza meg, és az adott témára reflektáljanak az egyéni, illetve közös alkotások. A MeseTérKép három különböző korosztályt megszólítva tart mesealapú alkotószakköröket. A legifjabbaknak (8 hónapos kortól 3 éves korig) van a Festőkoffer, ahol Réka tart „pacsmagoló” foglalkozást, ezzel fejlesztve a finommotorikus készségeket, miközben a babák különböző anyagokkal ismerkedhetnek. A Mesebőrönd lényegesen eltér az előbbi Festőkoffertől, Vilja 5-12 év közötti fiatalokkal dolgozza fel a meséket, számos technika segítségével. Legutóbb például az adott történetekhez szorosan kapcsolódó kártyajátékot készítettek. Míg a könyvklub célja, hogy a kiskamaszok egy csoporton belül konzultáljanak a kortárs fantasy, lírai vagy a karakterorientált művekről. A könyvklubért Kitti felel, ő határozza meg az olvasmánylistát, és teszi fel a művekhez kapcsolódó kérdéseket. Minden foglalkozás egyfajta eszköz annak érdekében, hogy felnyissák a gyermekek szemét, nem kell kétségbeesni, ha valami az elképzeléshez képest másképp sikerül. Hiszen a lányok nem művészeket szeretnének nevelni, számukra nem a végeredmény vagy annak művészi értéke fontos, sokkal inkább a folyamat, amelyen keresztülmegy az alkotó. A MeseTérKép tehát a művészeteken keresztül szeretné közelebb hozni a változatos témákat a gyermekekhez, kialakítva bennük egyfajta holisztikus látásmódot. Olyan ez, mint a kísérletezés, amely bármilyen irányt vehet. Beszédes, hogy a csapat nemrég egy falmászó teremben is tartott foglalkozást, ahol szuperhősjelmezeket készítettek, melyekben aztán képregényhősöket meghazudtoló módon másztak a gyermekek.

A MeseTérKép abban más, mint egy iskolai rajzóra vagy egy kézműves szakkör, hogy itt a gyerekek kedvükre gyakorolhatják a szabad kísérletezést, nem gond, ha szárnyakra kap a fantázia. A Pagonyban alkotó gyerekeknél gyakori, hogy bátortalanok saját alkotásaikkal szemben, nem szívesen mutatják meg azokat. Ám mivel itt nem a külcsín a lényeg, hanem hogy a kicsik élvezzék az alkotás folyamatát, a résztvevők – akiket az iskolai, óvodai rendszer a szabálykövetésre ösztönöz – a MeseTérKép foglalkozásai alatt átléphetik a határokat, amelyek meggátolják őket a kibontakozásban. Ezért itt az sem jelent problémát, ha két festéktípus keveredik egy lapon, ugyanis a kreatív szemlélet a lényeg. Annak érdekében, hogy mind a Festőkoffer, mind a Mesebőrönd, mind pedig a könyvklub elérje a célját, fontos a csapatdinamika. Ameddig a trió egyik tagja a hozzá tartozó foglalkozás moderálásáról gondoskodik, a többiek mintegy a keze alá dolgoznak. Így megy ez foglalkozásról foglalkozásra, táborról táborra. Az alkotók elmondása alapján akkor tudnak igazán kibontakozni, amikor egyszerre hárman felelnek a szabad alkotásért. A MeseTérKép idén, akárcsak az elmúlt években, egyhetes tematikus tábort szervez a Civil Közösségek Házában, így augusztus harmadik hetében minden az űrutazásról fog szólni. Ezt követi a Fogd A Kezem Alapítvánnyal közösen tervezett integrált alkotótábor augusztus utolsó hetében, ahol minden nap más-más mesén alapuló témával készülnek. A naponta váltakozó témáknak köszönhetően bármikor lehet csatlakozni. Érdemes megemlíteni, hogy minden jel arra utal: a Pécsről induló MeseTérKép szeptembertől a fővárosban is tart foglalkozásokat.

2019-06-24 17:00:00