Gellér B. István kiállítása a Műcsarnokban

Cseri László

Gellér B. István (1946–2018) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész kiállítása látható január 20-ig Budapesten, a Műcsarnokban. Cseri László fotóesszéje a tárlat alkotásaiból mutat be válogatást.

 

Gellér B. István 1971-ben végzett a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán. A főiskola mellett Martyn Ferencnél tanult. Pécsen élt, a Művészeti Szakiskola tanára volt. 1968 óta állította ki műveit. Az 1970-es években született alkotásai geometrikus, neokonstruktivista szemléletű, ritmikus, forma- és színviszonylatokkal foglalkozó grafikai lapok, festmények, kerámiaszobrok és installációk.

1978-tól eltávolodik a személytelen művészi gondolkodásmódtól. Egyéni mitológiát teremt, egy nem létező ősi kultúra, a Növekvő Város archeológiai feltárása, néprajzi, kultúrtörténeti feldolgozása által. A kvázi-feltárás során a művész, illetve régész alteregója megteremti a Város archaikus társadalmának írásbeliségét, szokásait, kultuszait. A feltárás eredményeit installációkban, szobrokban, fotón, videón dokumentálja, a megfejtett szövegeket közzéteszi.

A Műcsarnok kiállítása a Növekvő Város anyagának jelentős részét mutatja be. Kardos Sándor, a kiállítás kurátora szobrokat, doboz-műveket és síkképeket válogatott. A tárlaton megtekinthető a Kardos által rendezett, Gellér B. István főszereplésével 1996-ban készült Növekvő Város című film is.

2019-01-12 10:00:00