A Pécsi Horvát Színház

Cseri László

A Pécsi Horvát Színház épületét négy év alatt újították fel közel egymilliárd forint költséggel. Cseri László fotóesszéje az idén átadott színház tereit mutatja be.

 

A Pécsi Horvát Színház története akkor kezdődött, amikor 1989-ben a tettyei romok közt épített színpadon felállítottak egy hatalmas „életfát”, amelynek ágai között, a magasban foglalt helyet a zenekar, s játszotta a kólót Miroslav Krleža Szentistvánnapi búcsú című drámájának előadásán. A művet horvát, illetve magyar anyanyelvű színészek, táncosok és zenészek adták elő.

A Pécsi Horvát Színház akkoriban a Pécsi Nyári Színház és Pécsi Kisszínház tagozataként működött. Kezdetben szinte költségvetés nélkül, s nagyon szerény összegekből egymás után sorjáztak az előadások. A zágrábi és pécsi művészek között létrejött különleges és gyümölcsöző kapcsolat eredménye lett a „Csopor(t)-Horda” néven elhíresült társaság, melynek találkozóiból számos képzőművészeti kiállítás, színházi előadás és több könyv is született.

A Pécsi Horvát Színház 1992-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A színházban horvát és magyar nyelvű előadásokat is tartanak, melyek elsősorban kamarajellegű rendezvények, hiszen a pécsi Dzsámitól néhány percre lévő felújított épület alapterülete majd 1200 négyzetméter, a beltéri nézőtér százöt, a kültéri száz férőhelyes.

A színház felújítása 2014-ben kezdődött. A rekonstrukció eredetileg 560 millió forint állami támogatással valósult volna meg, ám a kivitelezéssel megbízott cég nem készült el határidőre. 2016 szeptemberében újabb 100 millió forintos támogatást adott az állam, majd novemberben a pécsi önkormányzat 320 millióért kötött szerződést egy új kivitelezővel. A színház végül 2018 márciusában készült el, a felújítás így közel egymilliárd forintba került.

2018-08-28 13:00:00