A Baranya Megyei Önkormányzat épületei

Cseri László

A Baranya Megyei Önkormányzat a pécsi belvárosban két helyen is működik: a hivatal épülete a Széchenyi téren, a közgyűlési terem a Papnövelde utcában. A két épület értékeit mutatja be ezúttal Cseri László fotóesszéje.

 

A Széchenyi tér nyugati oldalának alsó részén áll az eklektikus, háromszintes Megyeháza épülete, melynek helyén a 18. században még az a ház állt, amelyben II. József császár szállt meg 1770-ben. 1895-ben vette meg a telket a Pécs-Baranyai Központi Takarékpénztár, és itt építette fel székházát. Az épületen látható méhek és méhkaptárak is ezt szimbolizálják. A homlokzaton a szokásostól eltérő módon megjelenő római számok az épület 1898-as elkészültére utalnak. A homlokzat minden díszítőeleme a pécsi Zsolnay Vilmos porcelángyárában készült. Az épületben a szocializmus időszakában a megyei tanács működött, majd a rendszerváltást követően a megyei önkormányzat.

Az egykori pécsi Megyeháza azonban nem itt, hanem a Papnövelde utcában volt, amely ma már Modern Magyar Képtáré, kivéve az udvari szárnyat, amely a megyei önkormányzat díszterme. A Papnövelde utca 5. számú ingatlant 1731-ben vásárolta meg Baranya vármegye, ahol megépült a háromszintes főépület börtönnel a pincében. 1834-ben az eredetileg is szűknek bizonyult főépületet kibővítették, 1886-ban fejezték be a bővítést, s 1895-ben épült meg az udvari épület, amelynek déli homlokzata a késő barokk eklektika jegyeivel rendelkezik, és 1930-ban készült el az udvarban a főépület északi oldalán a közgyűlési terem, igényes eklektikus térrel.

2018-07-28 15:00:00