A Bázis szobrászműhely

Cseri László

A pécsi közgyűlés május 17-i ülésén úgy döntött, hogy a Bázis Szobrász Egyesülettel egy ingatlanrész használatára kötött szerződést felmondja. A szobrászok a terület egynegyedén maradhatnak. Cseri László fotóesszéje a műhely szobrait, eszközeit mutatja be.

 

Pécs város közgyűlése május 17-i ülésén 18 igen szavazattal 3 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a Bázis Szobrász Egyesülettel a Pécs, Verseny u. 19. szám alatti ingatlanrész használatára kötött haszonkölcsön-szerződést június 15. napjával felmondja és használatra átadja a BIOKOM Nonprofit Kft.-nek. A kft. a szobrászok által 2003 óta ingyenesen igénybe vett 890 négyzetméteres nyitott színt a téli síkosságmentesítésre használt só tárolására, az 53 négyzetméteres zárt irodarészt pedig a közterületek karbantartási részlegének működésére kívánja használni. A szerződés egyik pontja rögzíti, hogy a kölcsönadó csereingatlant a kölcsönvevőnek a szerződés megszűnése esetén nem biztosít. A szobrászok elmondták, hogy tárgyalásokat folytattak a BIOKOM-mal, ennek eredményeként ígéretet kaptak arra, hogy a felmondott szerződés ellenére maradhatnak a telephelyen, és folytathatják 15 éve tartó művészi munkájukat az eddigi terület egynegyedén.

A Bázis Szobrász Egyesület 2003-ban alakult meg Pál Zoltán vezetésével. Jelenlegi tagjai: Böszörményi István, Burián Norbert, Kincses Előd, Kiss Andor, Kotormán Norbert, Kuti László, Lukács József, Miklya Gábor, Nyári Zsolt, Orosz Klára, Pál Zoltán, Palatinus Dóra, Rezsonya Katalin és Rigó István. Egyéni kiállításaikon kívül több jelentős csoportos tárlaton szerepeltek. Bemutatkoztak például 2006-ban Pécsen a Bázis Galériában, 2009-ben Stuttgartban, 2010-ben a Művészetek Palotájában, 2012-ben a pécsi Cella Septichora Látogatóközpontban, legutóbb pedig, 2017-ben a Zsolnay Kulturális Negyedben működő m21-ben.

2018-05-19 06:00:00