MADÁCH 200 – Az ember tragédiája mítoszi utalásai

A szerk.

A Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából indított sorozatunkban időről időre közzéteszünk egy a szerzőhöz kapcsolódó szövegkülönlegességet a Jelenkor archívumából. Ezúttal Váróczi Zsuzsa tanulmányát olvashatják.

Váróczi Zsuzsa írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Az alábbi tanulmány szerzője, Váróczi Zsuzsa 1964–1995 között tanított a mai Pécsi Tudományegyetem jogelőd intézményeiben. Irodalomtörténészként elsősorban a 19. századi magyar irodalommal foglalkozott, miközben kortárs könyvekről írt kritikákat, nyugdíjazása után pedig műfordítóként dolgozott. Az ember tragédiája mítoszi utalásairól szóló tanulmánya a Jelenkor 1993. szeptemberi számában olvasható, s hiánypótló jelleggel készült. A szöveg elején Váróczi Zsuzsa a mű cselekményének – némiképp háttérbe szorult – vizsgálatára helyezi a fókuszt, majd irodalomtörténeti kontextusba helyezi Madách mitológiai érdeklődését, illetve vallás és költészet kapcsolatát taglalja a szerző Kisfaludy Társaságban elhangzott székfoglalója alapján, és a „belső idézés” szerepének tárgyalását követően fogalmazza meg a Tragédiára vonatkozó állítását, miszerint a cselekmény felépítése – a nyilvánvaló mítoszutalásokon túl – maga is mitológiai struktúrát követ. A tanulmány ezt követően akkurátusan, színről színre sorolja a cselekményelemek funkcióját elsősorban Ádám döntései (vagy épp döntésképtelensége) mentén, mindvégig figyelemmel követve a mű kozmikus, illetve földi tereiben zajló jelenetek kettős értelmezését.

 

 

A teljes szöveg itt olvasható.

 

[1] Szegedy-Maszák Mihály: Történelemértelmezés és szerkezet Az ember tragédiájában. Madách-tanulmányok. Szerk. Horváth Károly. Bp. 1978. 143.

[2] Németh G. Béla: Két korszak határán. Madách-tanulmányok. Bp. 1978. 123.

[3] Sőtér István: Álom a történelemről. Félkör. Bp. 1979. Hubay Miklós: Át az idő falain. Madách-tanulmányok. Bp. 1978. 55. Bécsy Tamás: Az ember tragédiája műfajáról. It. 1973. 2. 312–337.

[4] Martinkó András: Vörösmarty és Az ember tragédiája. Madách-tanulmányok. Bp. 1978. 186

2023-08-15 12:00:00