Éves lapzárta: Kukorelly Endre

Kukorelly Endre

Év végéhez közeledve ismét visszatekintésre kértük néhány szerzőnket. Elsőként Kukorelly Endre válaszait olvashatják.

Kukorelly Endre írásai a Jelenkor folyóiratban>

(1) Milyen könyvet olvastál legutóbb, hogy tetszett?

Készülő Kedvenxxc című irodalmi olvasókönyvem miatt túl sok könyvet olvasok párhuzamosan: legutoljára Farkas (Szia), Bán ZA (Meghalt a főítész) és Vári (Az emberiség végnapjai) könyveit.

Tetszettek.

 

(2) Melyiket tartod az idei év legjobb magyar és világirodalmi kötetmegjelenésének?

Wünsch híd: Garaczi, A Legkisebb Jégkorszak: Térey, Az ördög egy fekete kutya: Jászberényi (ez nem új), Behódolás: Houellebecq, Rozsban a fogó: Salinger (régi­új), Szabadság: Franzen (ez sem új).

 

(3) Mit tartasz az idei év legváratlanabb, leginkább figyelemreméltó fejleményének az irodalmi életben?

Fura a slam – a Menőség forradalma – mintha­-megrekedése. Szomorú a Holmi és a Lettre Internationale vége (hogy tényleg végük). Tragikomikus az MMA nyomulása (hogy ennyire nyomulnak). Nézd végig az irodalmi tagozat névsorát annak fényében/árnyékában, hogy kik hiányoznak. Kérdezd meg Oraveczet, nem hiányzik­-e neki Tandori. Temesit, nem hiányzik­-e neki Esterházy. Dobait, nem hiányzik­-e neki Csaplár. Fekete Vincét, nem hiányzik­-e neki Kemény István. Tóth Erzsit, nem hiányzik-­e neki Rakovszky Zsuzsa. Tőzsért, nem hiányzik-­e neki Spiró. Ferdinandyt, nem hiányzik­-e neki András Sándor. Kalász Mártont, nem hiányzik­-e neki Kertész Imre. Bogdánt, nem hiányzik­-e neki Krasznahorkai. Kodolányit, nem hiányzik-­e neki Nádas. Szilágyi Istvánt, nem hiányzik­-e neki Bodor Ádám. Grendelt, nem hiányzik-­e neki Tolnai.

 

(4) Melyeket tartod az év legfontosabb publikációinak a Jelenkor folyóiratból és/vagy a Jelenkor Online­ról?

Azt fontosnak tartom, hogy Marnót, Téreyt és Ungváryt többször is közöltétek. Az Ó, szerelem című szöveggel meg vagyok elégedve.

 

(Fotó: Vuics András)

2015-12-25 16:30:00