Világadapter

Vilmos Eszter

A Jelenkor októberi számában megjelent verse apropóján kérdeztük Tóth Krisztinát. Vilmos Eszter villáminterjúja.

Tóth Krisztina írásai a Jelenkor folyóiratban>

Az elmúlt hónapokban elsősorban verseivel találkozhattunk különböző folyóiratok hasábjain. A 2009-es Magas labda óta azonban nem jelent meg verseskötete. Készül az új könyv?

Igen, 2016-ban tavasszal jelenik meg új kötetem a Magvetőnél. Az lesz a címe, hogy Világadapter, és az utóbbi öt-hat év verseiből állítottam össze.

 

Az igazán széles olvasóközönségben és a médiában nemrég egy gyerekverse került a középpontba. Legalább annyi haszna volt ennek a bornírtságot példázó incidensnek, hogy több fiatal olvasóhoz eljutottak a versei? Ha jól tudom, több gyermekeknek szóló kötete is megjelenés alatt áll.

Remélem, hogy a fiatal olvasókhoz nem elsősorban ennek a hülyeségnek a kapcsán jutottak el a verseim. Különben nem hiszem, hogy aki most hallott rólam először, az berohanna az első könyvesboltba érdeklődni, hogy mit lehet tőlem kapni... Remélem, illetve tudom és látom is, hogy vannak gyerekolvasóim, és a felnőtt olvasók gyerekei is apránként az olvasóimmá lesznek, ahogy nőnek. Most két új gyerekkönyvem is megjelenik, az egyik, A lány, aki nem beszélt, a Móránál, Makhult Gabriella illusztrációival. Ez egy három részből álló mese az identitáskeresésről: egy örökbe fogadott lány története, aki felnőve elmegy megkeresni a vér szerinti szüleit. A másik könyv már a boltokban van, az a címe, hogy Orrfújós mese. Ez utóbbit Timkó Bíbor illusztrálta. Nem volt könnyű dolga, mert két fika a főszereplő: Fikkelstein úr és Fikula asszony. Bíbor nagyon viccesen rajzolta le, ahogy egy orr két oldalában laknak, aztán megismerkednek egymással. Pont taknyos időszak jön, ajádlob biddengineg zerededdel.

 

Kik azok a fiatal szerzők, akikre figyel, és akiket érdemes lenne (többet) olvasnunk?

Balaskó Ákos, nagyon jó költő, Bognár Péter. Prózaírók közül Szvoren Edina, aki már egyáltalán nem pályakezdő, sőt, sőt, de nekem ő az egyik kedvencem, és hadd mondjam még Danyi Zoltánt, aki nem fiatal és nem is pályakezdő, de szerintem nem beszélünk róla eleget, nem emlegetjük, hogy mennyire jó! Nemrég olvastam A dögeltakarító című kiváló regényét, nagyon szép, kemény, takarékos szöveg. Vagy Potozky László, aki tényleg fiatal, de egyáltalán nem pályakezdő már. A legfiatalabbak közül mondjuk Garaczi Zoltánt mondanám, aki a Magasiskola nyári táborába hozta el a verseit, meg Hevesi Juditot, akinek most jelent meg első kötete.

 

(Fotó: Tóth László)

2015-10-31 16:40:00