Éves lapzárta: Turi Tímea

Turi Tímea

Év végéhez közeledve újra visszatekintésre kértük néhány szerzőnket. Ma Turi Tímea válaszait olvashatják.

Turi Tímea írásai a Jelenkor folyóiratban>

Milyen könyvet olvastál legutóbb, hogy tetszett?

Ha valóban őszintén kell válaszolni, akkor be kell vallanom, hogy Berg Judit és Agócs Írisz Maszat-sorozatával ismerkedtem meg alaposabban a karácsonyi szünetben, amit a maga nemében kiválónak tartok.

 

 

Melyiket tartod az idei év legjobb magyar és világirodalmi kötetmegjelenésének?

Hosszas gondolkodás után Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című novelláskönyvét mondanám, mert úgy látom, a megjelenésével nemcsak új hang szólalt meg, hanem tényleg történt valami. A magyar kortárs próza, noha vonzódik a rejtélyhez, gyakran hasonlít egy jó pszichológushoz: ha nem is mondja ki, de sejteti, hol siklanak félre a sorsok. Mán-Várhegyi Réka aláaknázott élettörténeteiben azonban valóban soha nem tudjuk, hol is vannak elrejtve a bombák.

A világirodalmi megjelenések közül Daniel Kehlmann F című regénye volt rám nagy hatással, hasonló okokból: egyre jobban szeretem, ha felszabadult örömmel ismerhetek rá a nyomorúságaimra.

 

Melyeket tartod az év legfontosabb publikációinak a Jelenkor folyóiratból?

Schein Gábor verseit a szeptemberi lapszámból. De voltaképpen bárhol találkozok mostanában az írásaival, meg kell állnom.

 

Melyik szöveget tartod a legemlékezetesebbnek a Jelenkor honlapjáról?

Nagyon kedvelem Havasréti József elfogulatlan kritikáit, a Mr. Control Freaket pedig különösen iránymutatónak találtam egy – mondjuk így – kurrens témában.

 

2014-12-31 10:00:00