Éves lapzárta: P. Müller Péter

P. Müller Péter

Idén is évösszegzésre kértük szerzőinket. Ezúttal P. Müller Péter válaszait olvashatják.

P. Müller Péter írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

 

(1) Milyen könyvet olvastál legutóbb, hogy tetszett?

Hetente olvasom (újra) a kurzusaimon tárgyalt műveket. Legutóbb Székely Csaba Bányavirág című drámáját olvastam (nem tudom, hanyadszor) a kortárs magyar dráma kurzusom félévzáró órájára. Most is nagyon jól működött. És ami még említést érdemel, hogy a csoportnak (bár a minta nem reprezentatív) a félév során elemzett tucatnyi dráma közül ez tetszett a legjobban.

 

(2) Melyiket tartod az idei év legjobb magyar és világirodalmi kötetmegjelenésének?

Visky András: Kitelepítés (Jelenkor Kiadó) – sorra jelennek meg a regényről a kritikák, elemzések, nem szeretnék ezek mellett néhány keresett és jól megválogatott jelzővel ügyetlenkedni, de mesterműnek tartom, és biztosan újra fogom olvasni.

A világirodalmi megjelenésekre nincs olyan rálátásom, hogy hitelesen tudnék nyilatkozni.

 

(3) Melyeket tartod az év legfontosabb publikációinak a Jelenkor folyóiratból és/vagy a Jelenkor Online-ról?

Nehéz a számos kiváló publikációból választani, mivel a rovatok egymással nem is összevethetők. Talán a kérdésben szereplő „legfontosabb” jelzőt módosítanám, hogy érvényes legyen a választásomra: a legemlékezetesebb írások a 2022-es évfolyamban Nagy Imre Ottó önéletrajzi esszéi voltak.

 

(4) Mi volt számodra 2022-ben a legfontosabb, legemlékezetesebb művészeti élmény (koncert, film, színház, kiállítás stb.)?

Az El Greco-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

 

2022-12-29 18:00:00