Éves lapzárta: Kállay Eszter

Kállay Eszter

Idén is évösszegzésre kértük szerzőinket. Ezúttal Kállay Eszter válaszol.

Kállay Eszter írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

(1) Milyen könyvet olvastál legutóbb, hogy tetszett?

Az elmúlt napokban egy holland képeskönyvet lapozgattam altatáshoz, téli állatokról szól, nagyon tetszik. Kedvesek és vidámak benne a rajzok, a mesét általában mi improvizáljuk hozzá a lányunknak. Ez számít vajon? Ha nem, akkor Alison Bechdel Fun Home című képregény-családregénye volt a legutóbbi olvasmányom. Bechdel önéletrajzként írta-rajzolta a saját gyerekkoráról, a melegsége elfogadásáról és a coming outról, a családi vállalkozásról, ami ebben az esetben egy halottasház üzemeltetését jelenti, illetve a saját apja életéről és haláláról. Eszméletlenül erős könyv, kíméletlen családtörténet, pontos önreflexió, sok-sok humor. A legjobban az őszintesége és éleslátása tetszik.

 

(2) Melyiket tartod az idei év legjobb magyar és világirodalmi kötetmegjelenésének?

Nem szeretem a legeket, így inkább (a teljesség igénye nélkül) megírom, melyik könyveket vártam nagyon az idén megjelentek közül. Nagyon örültem Rachel Cusk könyveinek, és hiánypótlónak tartom, hogy nemrég magyarul is megjelent Betty Friedan A nőiesség kultusza című könyve. Vártam Vida Kamilla Konstruktív bizalmatlansági indítvány című verseskötetét, aminek a keletkezését közelebbről is végigkövethettem, és Vonnák Diána Látlak című novelláskötetét, amit még nem volt alkalmam elolvasni.

 

(3) Melyeket tartod az év legfontosabb publikációinak a Jelenkor folyóiratból és/vagy a Jelenkor Online-ról?

Nagyon megfogott Danszki Fruzsina Klára Egyszerű ki nevet a végén című novellája a júniusi számban. Számomra fontos témákról szól, például a középosztálybeli „segítők”, „alkotók” és a „vidéki segítettek” közötti problémás, hierarchikus viszonyról egy dokumentumfilm forgatásán, illetve az egyes szám első személyben beszélő női alkotó szakmai bizonytalanságáról, egyenlőtlen párkapcsolatáról. Ezeket a jelenségeket ironikusan, rendszerbe ágyazva mutatja meg az írás, de közben személyes és bensőséges tud maradni.

 

(4) Mi volt számodra 2021-ben a legfontosabb, legemlékezetesebb művészeti élmény (koncert, film, színház, kiállítás stb.)?

A Kiváló dolgozók című előadás az Örkény Színházban. Online néztem meg, de így is nagy hatással volt rám, azóta is gondolkodom róla. Olyan emberek mindennapjait ismerhetjük meg benne, akik nélkülözhetetlen munkát végeznek, mégis ritkán kapnak figyelmet, önszerveződésüket, követeléseiket rendszeresen figyelmen kívül hagyják.

 

(5) Milyen könyvre hívnád fel a figyelmet, amely szerinted méltatlanul kevés figyelmet kapott vagy feledésbe merült?

Mátyus Aliz Holnapon innen, tegnapon túl című szociográfiájára, amely munkásszálláson élő, főként textiliparban dolgozó fiatal nőkről szól, érzékenyen, olvasmányosan megírva. Online is el lehet olvasni.

 

 

(Fotó: Valuska Gábor)

2022-01-01 09:00:00