Kulthelyek: Tein Teaház

A szerk.

Sepsiszentgyörgy kulthelye a Tein Teaház, ahol az elmúlt másfél évtizedben számtalan kulturális programra került sor. Ádám Szabolcs adminisztrátort kérdeztük a jelenlegi helyzetről.


2006-ban nyitott meg Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaház, ahol a kezdetektől fogva jelentős kulturális élet zajlik – irodalmi estekkel, koncertekkel. Miért tartottátok fontosnak ezt az irányt, és hogyan sikerült megvalósítani a terveket?

A teaház 2006-ban szórakoztató céllal indult, érdekessége a széles tea- és kávéválaszték volt, és kezdettől fogva helyet adott kulturális rendezvényeknek. Elsőként a kezdeti törzsvendégek, színészek, zenészek erősítették ezt az irányt. Rövid időn belül ikonikus hellyé vált, nyitás után nem sokkal kivívta a Sepsiszentgyörgy kultúrkocsmája címet.

Az elmúlt években mik voltak a legnépszerűbb programjaitok, kulturális rendezvénysorozataitok? Mire vagytok a legbüszkébbek?

A Tein Teátrum volt az évek során a legnépszerűbb program a kínálatunkból. Büszkék vagyunk arra, hogy rendszeresen helyet adunk a Szent György Napok, a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál programjainak. Az évek során volt itt felolvasószínház, író-olvasó találkozó, kiállítás, könyvbemutató, koncert, közönségtalálkozó, tematikus beszélgetés, bábszínház, vásár, performance, gyermekprogram, zeneaudíció, slam-est, filmvetítés, írói est, színházi előadás.

A járványhelyzet miatti leállás hogyan befolyásolta a Tein Teaház működését? Terveztek-e valamilyen átfogó változást, hangsúlyeltolódást a mindennapokban a járvány hatására?

A járvány miatti leállás csak pihenés szempontjából volt jó. Anyagi tekintetben a teaház nagyon nehéz helyzetbe került. Az újranyitás csak részlegesen oldotta meg a problémát, a vendégek örömmel tértek vissza, azonban hiányolják a kulturális programokat és az éjszakai szórakozást, bulikat. (Romániában szigorúbbak volt a korlátozások nyáron is – A szerk.)

Ősz elején milyen kulturális programokra számíthatnak a látogatóitok?

A helyzet bizonytalansága miatt nem merünk programokat szervezni, de amint visszaáll a régi rend, a belső térben ugyanúgy folytatjuk a zenei, irodalmi, képzőművészeti programok, előadások, koncertek, kiállítások szervezését.

Ha csak az elhatározásodon múlna, kiket látnál legszívesebben a Tein Teaházban fellépőként?

Szívesen folytatnánk a Tein Teátrumot, akár felújítva vendégszínészekkel, új előadásokkal. Frissítenénk a zenei felhozatalt is, amely a fiatalabb közönséget célozza meg. Továbbra is örömmel látnánk vendégül a kortárs irodalom mérvadó, eseményszámba menő alkotóit, történéseit, megjelenéseit.

2020-09-01 16:00:00