Kulthelyek: Szabadkikötő

A szerk.

Pécs egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb közösségi tere a Szabadkikötő, ahol az elmúlt években számos irodalmi eseményre is sor került. Az alapítót, Szuhay Mártont kérdeztük a múltról és a jövőbeli tervekről.

 

 

2015-ben nyitott meg Pécs főutcájának végén a Szabadkikötő nevű hely, ahol a kezdetektől fogva jelentős kulturális élet zajlik – kiállításokkal, irodalmi estekkel, civil szervezetek programjaival, koncertekkel. Miért tartottátok fontosnak ezt az irányt, és hogyan sikerült megvalósítani a terveket?

Kezdeti célunk egy olyan „közösségi tér” létrehozása volt, ahol a tudás és a kulturális tartalom szabadon áramolhat, „kortól-rangtól” függetlenül. A Szabadkikötő elnevezés is erre utal elsősorban, illetve arra a folyamatos „jövés-menésre” ami közösségünket / közönségünket, de talán egész Pécset is jellemzi. A hely elnevezése egyébként predesztinálja, hogy toleráns, befogadó hely legyünk: nyitottak különféle csoportok, nehéz-sorsú, akár problémásnak tűnő egyének előtt is. Az eredmény egy folyamatosan változó, néha csendes, máskor annál hangosabb Kikötő lett, amiben ki-ki megtalálja saját szegletét.

Az elmúlt években mik voltak a legnépszerűbb programjaitok, kulturális rendezvénysorozataitok? Mire vagytok a legbüszkébbek?

A Szabadkikötő a fentiek fényében adott helyet különböző zenei kezdeményezéseknek: egyetemi akkreditált kurzustól kezdve az underground elektronikáig, a pincétől a padlásig, nagy sikerrel. Képzőművészek, autodidakta festők kiállításai fogadják időről-időre a látogatókat. A Kikötő a helyszíne a Pécs Bike Maffia alkalmi konyhájának is, amit egy nagyon izgalmas és hasznos kezdeményezésnek tartunk.

Emellett az épületben stúdiók, műhelyek is találhatók – ezek a vendégek számára nem biztos, hogy feltűnnek. Bő tucat alkotó hoz itt létre zenei tartalmat a hátsó stúdiók valamelyikében, de egy komoly installációs műhely is működik a hátsó udvarban, ahol több neves hazai fesztivál építményeinek tervezése, munkálatainak előkészítése történik. A Kikötő ad helyet a Pécsi Fényfestő Műhely (Labor Lumensquad) eszközparkjának is. Emellett kerámia stúdiót és egy társasjátékfejlesztő céget is találni az épületben, ahogy a Város Mindenkié csoport raktárát, gyűléseit is felfedezheti itt a szemfüles vendég.

Szép emlékeink közé tartozik a Fogd a Kezem Alapítvány szívmelengető színházi előadása, az ahhoz kapcsolódó kiállítás, szeretjük az extrém januári időpontban megrendezett Made In Pécs fesztivál nyüzsgését, de emlékezetes volt a Zsolnay Fényfesztivál „önszerveződő” fesztivál-központjának lenni, amikor valódi nemzetközi, interkulturális arcát mutatta meg a Szabadkikötő.

A járványhelyzet miatti leállás hogyan befolyásolta a Szabadkikötő működését? Terveztek-e valamilyen átfogó változást, hangsúlyeltolódást a mindennapokban a járvány hatására?

A kényszerű leállás a legjobbkor jött számunkra! A fent bemutatott tevékenységek koordinálása, harmonikus együttműködtetése komoly kihívás. 2020 februárjára rendesen elfáradt ebben a társaság. A szerteágazó tevékenység, a nonprofit vállalkozási forma és szemlélet, illetve bizonyos hatósági korlátozások gazdaságilag is lenullázták a fenntartó szövetkezetet. Gyakorlatilag a „padlás kisöprésével” és a tagok, alkalmazottak megfeszített önkéntes munkájával sikerült gatyába rázni a helyet a karantén két hónapja alatt és egy kicsit újragondolni a működés kereteit is. A május végi újranyitással tisztább, rendezettebb, nyugodtabb hely fogadja most a vendégeket. A műhelyek üzemeltetése és használata is más lesz egy kicsit. Az élő közvetítések, koncertfelvételek, stúdiózenélések rögzítésére és streamelésére nagyobb hangsúlyt kívánunk fordítani, ennek fontosságára talán ez a járvány világított rá igazán.

 

A nyár második felében, ősz elején milyen kulturális programokra számíthatnak a látogatóitok?

Az újranyitással folytatódik az NKA "Hangfoglaló" programja, melynek keretében Müller Péter és Kirschner Péter után Menyhárt Jenő és Víg Mihály duóját várjuk, ahogy a Korai Transmission, a Transnomad zenekar és az Óperentzia ünnepi koncertjére is nagyon készülünk. Kanics Dodó festőművész és egy francia képzőművész-építész kiállítása is napirenden van a nyár végi, őszi időszakra. Emellett egy színházi/performansz esemény is készülődik, erről azonban én sem tudok többet… Az biztos, hogy a Kikötőbe folyamatosan futnak be különböző vidékekről érkező értékes, ritka szállítmányokkal megrakott hajók, melyek érkezésére érdemes odafigyelni!

Ha csak az elhatározásodon múlna, kiket látnál legszívesebben a Szabadkikötőben fellépőként?

Nagyon szeretném élőben hallani a francia L’Attirail zenekart, akik zeneileg nagyon passzolnak szerintem a Szabadkikötő világához… Színházban örülnék egy Artus-darabnak, ha van éppen utaztatható előadásuk a repertoárban… De ha már az elhatározásról van szó: régi álmom egy 1000 forintos kiállítás! A Kikötő barátait invitálva, a pécsi vásárban kereken ezer forintért kéne olyan tárgyakat gyűjteni, amik valamilyen tekintetben különlegesek és egy rövid történetet kreálni hozzájuk! Ezekből szeretnék egy olyan kiállítást, ami az „érték” fogalmát járná körül...

2020-07-28 10:00:00