Kulthelyek: Petz Söröző

A szerk.

Klasszikus kocsmának indult, kulturális találkozóhely lett belőle. Kulthelyek című sorozatunkban a székesfehérvári Petz Söröző programszervezője, Czinki Ferenc válaszol kérdéseinkre.

 

1992-ben nyitott meg Székesfehérváron a Petz Söröző, ahol a kezdetektől fogva jelentős kulturális élet zajlik – irodalmi estekkel, koncertekkel. Miért tartottátok fontosnak ezt az irányt, és hogyan sikerült megvalósítani a terveket?

Kezdetben még egyáltalán nem voltak rendezvények, és azt hiszem, emiatt a Petz Söröző nagyon jó példa arra, hogyan alakul ki menet közben, sok év működés alatt az igény a hely üzemeltetőiben és a törzsvendégekben, hogy többet szeretnének nyújtani egymásnak a napi vendéglátóhelyi rutinnál. Programszervezőként, kulturális menedzserként mindig meglepve fogadom az olyan megkereséseket, amikor egy frissen megnyitott (vagy még meg sem nyitott) hely azonnal programokkal akar kezdeni. Ilyenkor három egyszerű kérdést teszek föl: kinek, miből, hogyan? Ezekre a kérdésekre csak működés közben jön meg a válasz, amikor már kialakul egy rendszer, hogy mire van igény a pulton belül és kívül. Az sem árt, ha ezek egyeznek.

 

Az elmúlt években mik voltak a legnépszerűbb programjaitok, kulturális rendezvénysorozataitok? Mire vagytok a legbüszkébbek?

A Petzben korábban is voltak kisebb-nagyobb, nem rendszeresen tartott programok, de azt hiszem, akkor lett igazi székesfehérvári bázis, amikor az öt évvel ezelőtt létrejött FIN – Fehérvári Irodalmi Napok központi helyszíne lett. Ekkor kiderült, hogy komoly igény mutatkozik a rendszeres kulturális (irodalmi, zenei) rendezvényekre a Petzben, a helyszín is tökéletesen alkalmas rá, és mindez bevonz új látogatókat, miközben a törzsvendégeket sem riasztja el. Azóta rendszeresítettünk könyvbemutatókat, irodalmi-gasztronómiai esteket, koncerteket, vásárokat, közös lemezhallgatást, mindent, ami nekünk vagy a vendégeknek eszébe jutott. Azt hiszem, a legbüszkébbek arra lehetünk, hogy a fellépők már gyakran maguk keresik meg a helyet, és ami a legnagyobb elismerés, akkor is eljönnek a Petzbe, ha nincs fellépésük.

A járványhelyzet miatti leállás hogyan befolyásolta a Petz Söröző működését? Terveztek-e valamilyen átfogó változást, hangsúlyeltolódást a mindennapokban a járvány hatására?

A legtöbb vendéglátóhelyet és a teljes kulturális szférát (ahogy szinte minden más szférát is) nagyon negatívan érintette a járvány időszaka. Tanulságos lecke volt ez mindenkinek, hogy ebben az országban annyi tartaléka sincs az embereknek (beleértve a fellépőket, vendéglátósokat és persze a vendégeket is), hogy egy ilyen viszonylag rövid (pár hónapos) leállást komolyabb veszteségek nélkül átvészeljünk. A Petzben az történt, ami sok más vendéglátóhelyen is, hogy a kényszerszünetet ki lehetett használni felújításra. Ráadásul ez a Petzben eleve be is volt tervezve erre az időszakra, csak kevesebb idővel számoltunk. Úgy látom, hogy senki nem vágyik nagy, átfogó változásokra, mindenki örül, hogy visszatérhetett a kedvenc helyeire, újra láthatja-hallhatja a kedvenc előadóit. Kicsit gyakrabban mosunk kezet, a sorban nem mászunk rá a másikra, és úgy általában egy fokkal óvatosabbak lettünk. Ez meg ugye amúgy sem ártott.

 

A nyár második felében, ősz elején milyen kulturális programokra számíthatnak a látogatóitok?

A nyárra tele vagyunk koncertekkel. Mivel a zeneipart érintő korlátozásokat még mindig nem törölték el, így most felértékelődtek a kisebb, szabadtéri helyek, és mivel fesztiválok sem lesznek, úgy látom, garantált a telt ház egész nyárra. Ősszel érkezik az ötödik Fehérvári Irodalmi Napok, folytatódik a Szépírók Társasága programsorozata, valamint a Vinyl Vasárnap is.

Ha csak az elhatározásodon múlna, kiket látnál legszívesebben a Petz Sörözőben fellépőként?

Azért nehéz erre válaszolni, mert nagyon sok álmunk teljesült az elmúlt években, olyan előadókat tudtunk elhívni egy vidéki város kerthelyiségébe és elég kicsi belterébe, és olyan kontaktus tudott kialakulni köztük és közönség (és persze a hely) között, amire nem is számítottunk. Azért egyet mégis mondok, szeretném, ha egy kicsit nemzetközi is lenne a hely, külföldi írókkal, zenészekkel. Erre voltak már kisebb törekvések, de ha minden jól megy, és nem szólnak közbe újabb utazási korlátozások, akkor meg tudjuk valósítani ezeket az elképzeléseket is. (Amióta elkészült a hely kvázi nagyszínpada, azaz néhány raklap egy garázstető alatt, visszatérő poén, hogy erre már a Paul McCartney-t is meg tudjuk hívni. Állítólag egymillió euró körül már eljön. Szóval most erre gyűjtünk.)

2020-07-23 15:00:00