Kulthelyek: Reggeli

A szerk.

Low waste-működés, társadalmi felelősségvállalás, kulturális programok, egyetemi konferenciák – a Nappali tőszomszédságában álló Reggeliben zárás után is zajlik az élet. Kulthelyek című sorozatunkban a pécsi Reggeli társtulajdonosa, motorja, Felcser Dávid válaszol kérdéseinkre.

 

2017-ben nyitott meg Pécsen a Reggeli, ahol a kezdetektől fogva jelentős kulturális élet zajlik – civil szervezetek rendezvényeivel, előadásokkal, kiállításokkal. Miért tartottátok fontosnak ezt az irányt, és hogyan sikerült megvalósítani a terveket?

A Nappali gyakran túl hangos volt már a beszélgetős programokhoz, a Reggeli éttermi nyitvatartása (8.00–15.00) pedig lehetővé teszi zárás után a délutáni-esti rendezvények zavartalan lebonyolítását. Így végre újra helyszínt tudunk biztosítani olyan előadásoknak, beszélgetéseknek, amiket rendkívül fontosnak és aktuálisnak tartunk, a pécsi közegben pedig nehezen találnak befogadó intézményre, legyen szó akár a környezetvédelemről, LMBTQI vagy pszichológiai, vallási, irodalmi témákról.

Az elmúlt években mik voltak a legnépszerűbb programjaitok, kulturális rendezvénysorozataitok? Mire vagytok a legbüszkébbek?

Személyes kedvenceim talán a rendszeres Fordulat lapszámbemutatók, a ZÖFI és a Szabad Terek által szervezett Klímahét rendezvény programjai, emellett állandó helyszíne vagyunk barátaink, az Emberség Erejével Alapítvány, a Pécsi Közösségi Alapítvány programjainak, de a Transparency International, az Amnesty International, a Political Capital, a Mindset Pécs is rendszerint hozzánk szervez. Állandóak a kiállítások is falainkon, legjobban talán a berettyóújfalui Igazgyöny Alapítvány kiállítását szerettem, ahol a képek közül jó néhány gazdára is talált, a befolyt összeg pedig a kis alkotókhoz jutott.

 

A járványhelyzet miatti leállás hogyan befolyásolta a Reggeli működését? Terveztek-e valamilyen átfogó változást, hangsúlyeltolódást a mindennapokban a járvány hatására?

Jó két hónapos kényszerű leállás után május végén nyitottunk végre újra. A konyhánk által megfogalmazott célkitűzéseink, úgymint a regionális, szezonális alapanyagokból főzött ételek, etikus kereskedelemből származó kávék és teák vagy a mindennapos low waste-működés talán sosem volt még ennyire aktuális, a kialakult helyzet megerősített benne, hogy jó irányba haladunk.

A nyár második felében, ősz elején milyen kulturális programokra számíthatnak a látogatóitok?

Márciusban jó előre lemondtak mindent a külső szervezők, és egyelőre elég bizonytalanul indulnak újra a programok. A belengetett újabb korlátozások sem növelték a szervezőkedvet. Őszre egyelőre mindössze pár program van a naptárban. Jön az Emberség Erejével Alapítvány, az EMLA egy környezetvédelmi programmal, és a PTE Transzdiszciplináris Kutatások Intézete szervez hozzánk egy négynapos konferenciát Art of Ageing címmel.

 

Ha csak az elhatározásodon múlna, kiket látnál legszívesebben a Reggeliben fellépőként?

Kurt Vonnegut és a Pearl Jam bármikor bekopogtathatnának. Különböző okokból sajnos nem fognak.

2020-07-21 13:00:00