Kulthelyek: Kis Présház

A szerk.

A létrehozók a szerves építkezésre esküsznek, és a Prae-csoporthoz (kiadó, folyóirat) kötődő kultúrcentrumnak fontos a pécsi szál is. Kulthelyek című sorozatunkban a budapesti Kis Présház vezetője, Balogh Endre válaszol kérdéseinkre.


Budapest egyik legújabb kulturális találkozóhelye a Prae Kiadóhoz kötődő Kis Présház nevű kávézó. Honnan jött az ötlet, és milyen terveitek vannak az irodalmi kávéházzal?

Nagyon bírjuk az online életet, amikor mindenki a saját terében végzi a munkáját: ír, szerkeszt, szervez, de... De kellett egy hely, ahol össze is jöhetünk – röhögtünk, hogy szerteágazó projektjeink miatt valaki igazán felkínálhatna egy budai villát, ám sajnos nem jött a mecénás. Egyes munkatársaink és a prae.hu gyakornokjai egy alkalommal arra panaszkodtak, hogy mindenhol átvágják őket, nincs egy normális hely, ahol dolgozhatnának – megkérdeztem őket, ha lenne egy kávézónk, ott felszolgálnának-e, mire azonnal igennel válaszoltak. Majd Péczely Dórával, a Prae Kiadó szerkesztőjével, valamint L. Varga Péterrel, a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat főszerkesztőjével megegyeztünk abban, hogy lesz egy irodalmi kávéház és szórakozóhely. Most itt tartjuk a prae.hu művészeti portál szerkesztőségi üléseit, a Prae lapbemutatóit, a Prae Kiadó könyvbemutatóit, és mivel az Apokrif folyóiratot is mi adjuk ki, ők is rendszeresen tartanak rendezvényeket nálunk. Felfúrtam a falra egy pár könyvespolcot, így a kiadó könyveit is meg lehet kapni nálunk, mindet.

A pult napközben ételekkel (Balogh Franciska)​

Milyen programjaitok, rendezvénysorozataitok voltak a nyitást követő hónapokban? Mire vagytok a legbüszkébbek?

Legbüszkébbek arra vagyunk, hogy a regényeinkhez, valamint A poszthumanizmus változatai című filozófiai munkához olyan koktélokat tudtunk készíteni a járványt követő nyitás után, melyeket imád a közönség. Az egyik estünk is ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódott, Mészöly Ágnessel, a Rókabérc, haláltúra című krimi szerzőjével volt egy beszélgetés, és koktélkóstolás. A falakon látható Molnár T. Eszter Die Schande című kiállítása, ami a Teréz, vagy a test emlékezete című regénye kapcsán készült fotókollázsaiból áll. Egy-egy akusztik koncert is van hetente egy-két alkalommal, melyeken nagyon jó zenészek lépnek fel, most még felkészülve a nagyobb koncertekre. Csodás volt Rözge Maxim, a Meteo frontembere (ezen én is ott tudtam lenni), és Szántó Marci, a Folksteps és az egykori Hangember frontembere, illetve F9 hiphopestje.


A járványhelyzet miatti leállás hogyan befolyásolta a Kis Présház működését? Terveztek-e valamilyen átfogó változást, hangsúlyeltolódást a mindennapokban a járvány hatására?

Van, amin nem szeretnénk változtatni, és ez például a nagyon erős pécsi szál: szerzőink közt van Horváth Viktor, P. Horváth Tamás, vagy a Pécsett „nevelkedett” Pintér Tibor, s nekünk fordít majd Nádori Lici is németből, akit szintén Pécsett ismertem meg. P. Horváth hatására végigkóstoltam a pécsi borvidék borait, és kiválogattam azt a szortimentet, ami nekem is okozott meglepetést: úgy vélem, minden igényt maximálisan kielégít. Ami fájt: le kellett állítani a brutál jó irodalmi programjainkat, vérzik a szívünk a színházi és más összművészeti estek miatt, és sok vidéki, illetve külföldi szerző fellépését is le kellett mondani. A közönség már megtanulta, hogy mi is az a szabadság a Présházban, mi is alkalmazkodtunk például egy jó hangfallal és mikrofonnal, de ez a sorozatunk félbeszakadt. Viszont látjuk, hogy mennyit számít a szerves építkezés: nálunk főként a volt gyakornokok dolgoznak, a kiadó munkatársai, szerzői gyakran jelen vannak, így nagyjából mindenki képben van a könyvekkel, folyóiratokkal kapcsolatban, ezért egy nagy közös szellemi vonulás ez az egész...

György Alidával és André Ferenccel Seres Lili Hanna beszélgetett (Bach Máté)

A nyár második felében, ősz elején milyen kulturális programokra számíthatnak a látogatóitok?

Visszaszivárognak a programok, lesz továbbra is akusztik, a Praemium Művészeti estek keretében lapszámbemutató, koktélos-könyves bemutató, aztán jönnek az új, könyvheti könyvekhez kapcsolódó események. Nyitottak vagyunk a vidéki irodalmi lapok és műhelyek programjainak befogadására is, és talán a Prae Műfordítótábornak is lesz valami szele a Kis Présházban.


Ha csak az elhatározásodon múlna, kiket látnál legszívesebben a Kis Présházban fellépőként?

Huhhhh, ez a kérdés előhozza az érzelmi töltetet. A JAK, azaz a nemrég megszűnt József Attila Kör szerzőit nagyon szívesen látnám. Nagy Mártival, volt JAK-titkárral, költővel tervezgettük, hogy lesz egy ilyen sorozat, a járvány ezt is félbeszakította, de erről semmiképp nem mondok le. Hallom, hogy a PesTextre jön az egyik kedvenc szerzőm, az orosz nyelven író grúz származású krimiszerző, Borisz Akunyin, de persze neki kicsi a hely, legfeljebb azért jön majd ide, mert itt az igazi, értő olvasóival találkozhat. És nagyon várom már azt, hogy jöjjenek a külföldi szépíróink: a norvég Helga Flatland, a lengyel Bronka Nowicka és Marcín Świetlicki, a német Ingo Schulze, valamint az osztrák Karin Peschka.
 

További fotók a Kis Présházból:

Prae lapbemutató (Bach Máté)

Molnár T. Eszter kiállítás (Balogh Franciska)​

Nagy Ildikó Noémi és Garaczi László (Bach Máté)​

Rözge Maxim (Balogh Franciska)

 

2020-07-15 12:30:00