Kiadói körkép: MKKE

A szerk.
Cimkék: gál katalin, mkke

Hogyan reagál a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekre a könyvszakma? Sorozatunk záró darabjában Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke válaszol.

 

Hogyan változtak meg az MKKE munkájának mindennapjai?

A szervező stáb az utolsó simításokat végezte, a programfüzet, a marketinganyagok éppen indultak volna a nyomdába, vendégek meghívása, szálloda- és repjegy foglalás beélesítve, díszvendégség, felvezető interjúk, médiahirdetések már elkezdődtek, a kiadóink közel 150 programja megszervezve... A budapesti nemzetközi könyvfesztiválok történetének „legnemzetközibb”, legszínvonalasabbnak ígérkező opusza léket kapott. Megpróbáltuk elvarrni a szálakat és a már szintén előkészített Ünnepi Könyvhétre koncentrálni, de akkor már ezt fékezett habzással tettük, és próbáltunk egy reményteljesebb időpontot kiszemelni. Az MKKE háromfős személyzete folyamatosan dolgozik, az irodában mindig van kompetens munkatárs. Közben a kormány képviselőivel, a kreatív ipar és kulturális élet szereplőivel tartjuk a kapcsolatot. Állandóan egyeztetünk, ezerszer megfogalmazzuk, továbbítjuk a könyvipar világos, egyáltalán nem irreális kéréseit. Minimális segítséget várnánk a helyzet átvészeléséhez, ami emberek, tisztességes, főleg kisvállalkozók életben maradását célozná. A jóindulatot olykor érezzük, de a megvalósulás rendre elmarad. A látszatintézkedések nem szolgálják a szakmát. 


Hogyan befolyásolta a járványhelyzet az MKKE szakmai programterveit?

Az itthoni és külföldi könyves vásárok, fesztiválok rendre elmaradtak és elmaradnak. A social media felületein tovább zajlanak az események. A személyesség morzsái így is működhetnek, de a sokszereplős valódi emberi találkozások, az „itt és most” interakciók elmaradnak. Az MKKE TAVASZ2020 címmel pályázatot írt ki az iskolás korosztály számára. Az ország elsősorban kistelepüléseiről eddig körülbelül 600 pályamű, vers, próza, vizuális alkotás érkezett. A legjobbakat nívós zsűri válogatja majd ki, és az első nyilvános könyvünnepünkön személyesen vehetik át a díjakat.


Milyen gazdasági intézkedések segítenék a könyvkiadókat ebben a helyzetben?

Tíz pontban összefoglaltuk és eljuttattuk minden illetékesnek, aki cselekvő, döntésképes helyzetben van, vagyis az államot, a kormányt képviseli. Megjelent a nyomtatott és online médiafelületeken egyaránt. Röviden: adó- és bérletidíj-elengedés, moratórium, a bérek közterheinek elengedése, bérpótlás, átlátszó, valódi szakmai pályázatok, az állam mint vásárló közvetítsen a kiadók és a potenciális olvasók között, mikro- és kisvállalkozások vissza nem térítendő anyagi támogatása…


Hogyan próbálják elérni az olvasókat a megváltozott körülmények között?

A veszélyhelyzettel egyidőben a közösségi médiát elárasztották a kulturális tartalmak, ezek között a könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, interjúk. Most is tart a nagyrészt magas színvonalú, sok embert vonzó kultúrtobzódás. A webáruházak csúcsra járatták a kapacitásukat. Maximálisan bizonyította a könyvszakma, hogy szó szerint a kreatív ipar egyik zászlóshajója.


Milyen lehetőségeket látnak az online, e-könyves megjelenésekben?

Növekedtek az értékesítési számok, de nem veszélyeztetik a papírkönyvek hegemóniáját.


Mik a terveik az év további részében?

Ha lehet, és a körülmények lehetővé teszik, szeptemberben szeretnénk egy könyvünnepet a Vörösmarty tér és környékén.

(Fotó: contextus.hu)

2020-06-02 17:30:00