Kiadói körkép: Európa

A szerk.

Hogyan reagálnak a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekre a könyvkiadók? Körkérdésünkre az Európa Könyvkiadó munkatársai (Kuczogi Szilvia [képünkön], Baranyi Réka és Nemes Gábor) válaszoltak.


Hogyan változtak meg a kiadói munka mindennapjai?

A készülő könyveink előkészítése változatlan ütemben zajlik. Azoknak a munkatársaknak, akik eddig nem dolgoztak otthonról, megoldottuk a zavartalan otthoni munkavégzést.
 

Hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kiadó szakmai programterveit?

A könyveinket nagy gonddal és kellő megfontoltsággal választjuk ki „békeidőben” is, és a belső kapacitásainkat mindig igyekszünk maximálisan kihasználni. Szerencsére az éves ütemezésünkben most éppen az a szakasz következett, amikor amúgy is viszonylag kevés munkát szerveztünk volna ki külsőbe. Eddig mindegyik betervezett könyvünk kijött a nyomdából, sőt kettővel több is. Áprilisban jelent meg Paolo Giordano Járvány idején című könyve, mely a koronavírus társadalmi hatásait dolgozza fel, és nagyon megnyugtató módon sarkallja együttgondolkodásra az olvasóit. A könyv három héttel az olasz megjelenése után már magyarul is kézbe vehető volt, rekordsebességgel dolgozott rajta Matolcsi Balázs fordító, Magyarósi Gizella szerkesztő és a műszaki munkatársak is, a fokozott tempó abszurd módon segített feledtetni velünk, hogy éppen a járvány miatt adjuk ki. A könyv több mint 30 országban jelenik meg szinte egyszerre, érzelmileg is és intellektuálisan is szinte egyformán érinti mindenütt az olvasókat, a téma feldolgozása igazán magas színvonalú. Az író szakmáját tekintve fizikus, egyébként a hazai piacon is jól ismert sikerszerző, A prímszámok magánya sokadik kiadásánál tart, éppen most nyomtuk újra. A Járvány idején kapcsán Giordano szerepelt az El País, a Le Monde, a The Financial Times címlapján, idehaza is osztatlan médiafigyelem kíséri. A másik – előre nem tervezett kötetünk – szerzője Háy János. Új könyvének érzékeny, finom prózája nehezen szorítható műfaji korlátok közé, a címe Ne haragudj, véletlen volt. Hamarosan kapható lesz e-könyvben és nyomtatásban is.
 

Milyen gazdasági intézkedések segítenék a könyvkiadókat ebben a helyzetben?

Az e-könyvek 27%-os áfájának azonnali csökkentése és a könyvtárfejlesztési program.
 

Hogyan próbálják elérni az olvasókat a megváltozott körülmények között?

A könyvesboltok kiesésével értelemszerűen az online jelenlétünkre terelődött a hangsúly. Ez év elején újult meg a honlapunk, és nagy figyelmet fordítunk a social media csatornáinkra is (Facebook, Instagram, moly, hírlevél). Szerencsére az olvasóink tudják, hogy hol találjanak meg bennünket, éppen a napokban értük el a negyvenezer követőt a Facebookon. A csatornáinkon főként tartalmat osztunk meg a könyveinkkel kapcsolatban, emellett kedvezményes ajánlatokat is kínálunk a honlapunkon. A kiszállításunk továbbra is zavartalanul üzemel, így a kiadónktól közvetlenül megrendelt könyvek napokon belül eljutnak az otthonokba.
 

Milyen lehetőségeket látnak az online, e-könyves megjelenésekben?

A karanténnal megerősödött az online értékesítés és az e-könyv-piac, ez várhatóan (de főleg remélhetően) lendületet ad a fejlődésnek.


Milyen megjelenések várhatók a közeljövőben?

Háy János május végi új könyve az idei tizennyolcadik újdonságunk lesz, és mellettük most tavasszal életműsorozatban megjelentettük Szvetlana Alekszijevics műveit, ismét kapható A lét elviselhetetlen könnyűsége Kunderától, és szerkesztett-javított kiadásban jelent meg Faludy Villonja. A kérdés ezek után nem is az, hogy mi jelenik meg a közeljövőben, hanem hogy mikor lesz a „közeljövő”. Akkor, amikor országszerte újranyitnak a könyvesboltok? Vagy akkor, amikor ugyanannyit költünk olvasóként/vevőként könyvekre, mint 2020. március közepe előtt? Az biztos, hogy az olvasási kedv nőtt ezekben a hetekben, ha ezzel – iparági szinten – kezdeni is tudunk valamit, akkor hosszú távon rendeződhet a piac.

(Fotó: 7ora7.hu)

2020-05-22 17:00:00