Kiadói körkép: Forum

A szerk.

Hogyan reagálnak a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekre a könyvkiadók? Körkérdésünkre Virág Gábor, az újvidéki Forum Kiadó igazgatója válaszol.

 

Hogyan változtak meg a kiadói munka mindennapjai?

A vírus a Forum munkamenetét is a feje tetejére állította, de nem ért bennünket teljesen váratlanul a helyzet, mert már eddig is voltak kísérletezgetéseink az otthoni munkával. A szerkesztők, grafikai szerkesztők olykor eddig is választhattak, hogy irodai vagy otthoni körülmények között tudnak-e nyugodtabban foglalkozni egy-egy kézirattal. A karantén alatt sokszor érezhettük úgy, mintha a technológia egy ideje már hasonló helyzetre készült volna föl, és bizonyos szempontból mi is olyan megoldásokban gondolkoztunk az elmúlt években, amelyeket a karantén körülményei között is lehet használni. Gondolok itt az online árusításra és megjelenésekre, e-könyvekre, hangoskönyvekre, vagy az aktívabb jelenlétre a közösségi oldalakon.

 

Hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kiadó szakmai programterveit?

Ez a kérdés az, amelyre pillanatnyilag nem tudok érdemben válaszolni, mert egyelőre nem látjuk, milyen mértékű lesz Szerbiában a gazdasági visszaesés. Ennek függvényében kell majd nekünk is átgondolni az idei évünket. Az alapítónk kérte a költségvetésünk csökkentését, ez egyelőre nem haladta meg a 10%-ot, de még nem kaptunk zöld fényt ahhoz, hogy bármilyen kötelezettséget vállaljunk, azonban ez talán csak napok kérdése.

 

Milyen gazdasági intézkedések segítenék a könyvkiadókat ebben a helyzetben?

A Forum abból a szempontból van más helyzetben a többi magyar kiadóhoz képest, hogy közintézményként működik, ezért a költségvetése nagyrészt az alapítóktól függ. Pillanatnyilag az egyik alapítónk (Vajdaság Autonóm Tartomány) leállított szinte minden pénzmozgást, a másik (Magyar Nemzeti Tanács) viszont igyekszik segíteni a bajban, és sikerült olyan megoldásokat találni, amelyekkel át tudjuk hidalni a legégetőbb problémáinkat. A Forum kisebbségi közintézményként eddig sem a piacról élt, ezért mi csak arra tudunk várni, hogy láthatóvá váljon, milyen gazdasági következményei lesznek a mostani helyzetnek, s utána reménykedünk, hogy a szokás ellenére nem a kultúrára marad a végén a legkevesebb pénz.

 

Hogyan próbálják elérni az olvasókat a megváltozott körülmények között?

Büszkék vagyunk arra, hogy a hirtelen bevezetett rendkívüli helyzetben az elsők között sikerült megfogalmaznunk valamilyen pozitív üzenetet, és arra biztattuk az embereket, hogy ha már beszorultak a négy fal közé, töltsék hasznosan az időt, és olvassanak otthon. Több régi és új könyvet is ingyen letölthetővé tettünk, igyekeztünk olyan tartalmakat választani, amellyel minden korosztályt érintünk, és tartalmilag is olyan könyvek közül válogattunk, amelyek valamiféleképpen reagálnak a mostani helyzetre. Böndör Pál Vásárlási lázgörbéjét és Ivo Andrić Jelek az út mentén című kötetét az elsők között tettük elérhetővé.

 

Milyen lehetőségeket látnak az online, e-könyves megjelenésekben?

Volt abban valami kísérteties is, ahogyan összeálltak a dolgok, s néha úgy éreztük, a technológia direkt készült erre a helyzetre. Most újítottuk fel a honlapunkat, indítottuk el az online árusítást, aminek köszönhetően a világ bármely pontjáról megrendelhetők lesznek a könyveink. Az e-könyveink számát is mostanra sikerült vállalható mértékben fölszaporítani, s az idei év elején már azt terveztük, hogy párhuzamosan jelentetjük meg a kéziratokat elektronikusan is. Most hogy Szerbiában véget ért a rendkívüli állapot, gondolkozhatunk azon, mi az, amit valóban meg akarunk jelentetni papíron, és mi az, ami csak elektronikusan válik majd elérhetővé az olvasók számára.

 

Milyen megjelenések várhatók a közeljöben?

A szépirodalmi kötetek közül Maurits Ferenc, Terék Anna, Orcsik Roland, Bíró Tímea, Bozsik Péter, Lengyel Zoltán, Nagy Abonyi Árpád, Raffay Endre kötetein dolgozunk pillanatnyilag. Régebb óta esedékes Mák Ferenc tanulmánykötetének megjelentetése, valamint Lendák Kabók Karolina szerkesztésében az Üvegplafon? című kötet, amely fiatal, vajdasági magyar nők identitását járja körbe. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásának és közvetítésének köszönhetően szakemberek bevonásával készítjük a magyar–szerb középszótár kéziratát, dolgozunk egy vajdasági magyar olvasókönyvön, amely célja, hogy megismertesse az itteni diákokkal a vajdasági magyarság önidentifikációja szempontjából fontos szellemi és természeti kincseket, a történelmi múlt kevésbé ismert fragmentumait, valamint egy anyanyelvápolási könyvcsomagot is készítünk. Hogy ezek mikor fognak megjelenni, arról viszont fogalmam sincs.

2020-05-15 12:00:00