Kiadói körkép: 21. Század

A szerk.

Hogyan reagálnak a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekre a könyvkiadók? Körkérdésünkre Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetője válaszol.

Hogyan változtak meg a kiadói munka mindennapjai?

Minimálisan. Eddig is főleg home office-ban dolgoztunk, a különbség csak annyi, hogy ezért most már nem kapunk rosszalló pillantásokat.

Az iroda szükséges pár tárgyaláshoz, meg hogy megérkezzenek a levelek, legyen hol tárolni a szükséges könyveket. De dolgozni, olvasni, írni, gondolkodni – ehhez nem kell iroda.

 

Hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kiadó szakmai programterveit?

Jelentősen. Jócskán előre gondolkodtunk, hetekre leálltunk a nyomdai munkával, hat hétig nem jelent meg új könyvünk. És jó néhány cím átkerült 2021-re. De már két hete újraindultunk, egymás után jelennek meg az új címek.

 

Milyen gazdasági intézkedések segítenék a könyvkiadókat ebben a helyzetben?

Vártunk segítséget, minimálisat kaptunk. Nem is nevezném segítségnek. Sokan ígértek sokfélét, még szerencse, hogy nem hittünk nekik. Nem baj, megoldjuk magunk. Megtanulhattuk a modern történelemből: jobb, ha nem szorulsz az államra…

 

Hogyan próbálják elérni az olvasókat a megváltozott körülmények között?

Az olvasó olvasni akar. Jó könyveket akar. És bár sokan megijedtek, miből fognak vajon élni, számlát fizetni, ugyanakkor költeni sincs nagyon mire a szükségletek felett. Nincs színház, mozi, vacsora, koncert, utazás – a könyv viszont ott van. Megtalálnak bennünket online a webshopunkban, mi megtaláljuk őket az összes közösségi felületen és a hírleveleinkben. Ez egy tisztességes viszony az olvasó és köztünk.

 

Milyen lehetőségeket látnak az online, e-könyves megjelenésekben?

Az e-könyvek forgalma nőtt, de nem jelentős így sem. Nem az e-könyv a megváltás.

 

Milyen megjelenések várhatók a közeljövőben?

Huh… Jobbnál jobbak. Jön az elmúlt évek egyik legjobb amerikai regénye, Taffy Brodesser-Akner írta, ez az első regénye, Fleishman bajban van a címe. Modern és sodró, mint Sally Rooney-tól a Normális emberek, és mély, mint A Portnoy-kór Philip Roth-tól. Jön A Jóbarátok-generáció, a kultuszsorozat kulisszatitkairól, és készülünk a nagy szenzációra: Hemingway évek óta hiányzik a magyar boltokból, elkezdjük pótolni, először Az öreg halász és a tenger és a Búcsú a fegyverektől érkezik, Somogyi Péter pazar borítóival. Hosszan sorolhatnánk. Rengeteg pénz odaveszett, de irodalmi szempontból jó évünk lesz.

 

2020-05-14 18:00:00