Művészek karanténban: Mátis Rita

A szerk.

Pécsi alkotókat kérdeztünk arról, hogyan telnek napjaik ‒ Mátis Rita festőművész válaszol.


Mi a legnagyobb változás a munkájában a járvány előtti helyzethez képest?

A legnagyobb változás a tanításban van, elég szexepiles a helyzet, mert a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán vagyok docens és gyakorlati tárgyakat tanítok. Van egy harmad évfolyamos osztályom, akikkel életnagyságú akttanulmányokat rajzoltattam, majd olajjal akttanulmányokat festettek és készítették a diplomamunkájukat. Aktot nem tudtam online prezentálni számukra. Az egyik hallgatónak a barátnője modellt állt, így nála maradt az olaj akttanulmány. A többieknek a diplomamunkájukhoz illő egyéni feladatokat találtam ki, amiket vagy képről, vagy modellről meg tudtak valósítani. A másodévesek portréfestést tanulnak. Itt könnyebb volt a helyzet, mert önarcképeket tudtak festeni a megadott stílusokban és festészeti eszközökkel. Valamint volt még egy már korábban elkezdett portré projektfeladatuk, amiben különböző festészeti szempontok szerint kellett átalakítaniuk volt kaposvári színészek fekete-fehér fotóit.
 

Hogyan próbál alkalmazkodni az új helyzethez? Születtek-e tervei vagy akár megvalósított projektjei a karanténban?  

Most, a karantén alatt költöztünk. Az online tanítás és a költözés miatt nem jutott időm a festésre. Már megvan, hogy milyen munkának fogok nekiállni. Géricault Medúza tutaja ihlette képet fogok festeni. A fotót a párom készítette, amelyen a Hermann-tó partján lányok barokkosan kavargó hústömege látszik. Az akkor készült 1000 fotóból ennek a képnek a kiválasztását lehet, hogy befolyásolta a mostani helyzet, a mindennemű kontaktus tiltása, mert a tilalomnak fittyet hányva a képen testek szerepelnek testek hátán. 

Az egyik végzős hallgatóm, Orbán László diplomamunkáját változtatta meg a kialakult helyzet. Kosztolányi Dezső Esti Kornéljának illusztrációjaként egy három részből álló sorozatot festett. A villamos kocsibelsőkbe először alakokat kívánt helyezni. Aztán a Covid 19-helyzetre reflektálva a kocsibelsők üresek maradtak, csak egy eldobott kesztyű és maszk szerepelt bennük. Az esti borongós hangulatuk így is nagyon illett a Kosztolányi-könyvhöz.
 

Fedezett-e fel olyan művet az elmúlt időszakban, amellyel különben nem találkozott volna?

Az online tanítás sokkal nagyobb kutatómunkát kíván az oktatóktól, hiszen a feladatokat képekkel szoktam illusztrálni. A másodévesek portrétémájához most fedeztem fel a Terazono fivérek munkáit. Feltöltöttem a hallgatóknak MODEM-ben az Alkony kiállításon bemutatott festményeket, amelyek Asimov azonos című regényéhez hasonlóan kíméletlen jövőképet tárnak elénk. Valamint pont Orbán Lászlónak tudtam ajánlani egy karantén, online kiállítást a Kieselbach Galéria szervezésében.

(Fotó: kaposvarmost.hu)

2020-05-11 15:45:00