Kiadói körkép: Park

A szerk.

Hogyan reagálnak a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekre a könyvkiadók? Körkérdésünkre Tönkő Vera, a Park Kiadó irodalmi vezetője válaszol.

 

Hogyan változtak meg a kiadói munka mindennapjai?

Március közepe óta otthonról dolgozunk. Maga az otthonról dolgozás nem ismeretlen a szellemi műhelyekben dolgozók számára, de ez a helyzet most más. A kiadóban dolgozók számára is komoly kihívást jelent összeegyeztetni az elmélyült munkát, az online értekezleteket a háztartással és a gyerekek számára nyújtott segítséggel a digitális oktatásban. Szép lassan megtanuljuk fegyelmezetten kezelni a technikai kudarcokat és a töredék időket, de azt hiszem, sokunknak hiányzik most a csend, a saját szoba. És persze hiányoznak a beszélgetések, a viták, a kiadói nyüzsgés, ami mindannyiunk munkáját inspirálja. Hiszen a könyvkiadás csapatmunka.

 

Hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kiadó szakmai programterveit?

A tavaszra tervezett könyveink jó részét sajnos nem tudtuk megjelentetni. Néhány cím úgy érkezett meg a nyomdából a raktárunkba, hogy a könyvesboltok már zárva voltak. Elmaradtak a könyvbemutatóink, Londonból érkezett volna Philippe Sands a Kelet–nyugati utca című könyvének bemutatójára (helyette rövid videoüzenetet küldött a magyar olvasóknak), Franciaországból pedig Frédéric Martel, hogy bemutassa nagy sikerű könyvét, A Vatikán kínos titkait. Mindkét eseményt nagyon vártuk, rengeteg munka veszett kárba. Ezeket a programokat megpróbáljuk ősszel megvalósítani. De ki tudja? Még az is lehet, hogy a jövőben online könyvbemutatókat kell majd tartanunk. A június 9-re tervezett Elena Ferrante-világpremier (A felnőttek hazug élete) is elmarad. Kéthetente összeülő nemzetközi válságstábunk úgy döntött, hogy nem kockáztatja ennek a nagyszerű regénynek a nem megfelelő pillanatban való megjelentetését, megvárjuk, amíg a könyvpiacon esett sebek begyógyulnak, és méltó figyelmet kaphat.

Összességében lényegesen kevesebb új könyvet jelentetünk meg idén, mint terveztük, ami valószínűleg a jövő évre is kihat majd. Nem hiszem, hogy ugyanonnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk. A könyvszakma átélt már néhány válságot, vannak tapasztalataink válságkezelésben. Óvatosak vagyunk, figyeljük a gazdasági környezetet, és szívből reméljük, hogy a várható recesszió következtében nem veszítjük el az olvasóinkat, hogy a sokak számára egyre nehezebb megélhetési körülmények közt marad pénz könyvre is.

 

Milyen gazdasági intézkedések segítenék a könyvkiadókat ebben a helyzetben?

Naivitás lett volna az államtól gazdasági segítségre számítani. A kultúra itt és most nem jóbarát. Amikor Angela Merkel német szövetségi kancellár azt nyilatkozta, hogy válsághelyzetben a könyv nem luxuscikk, hiszen az olvasás nagyban hozzájárul mentális egészségünk karbantartásához, ezért minden támogatás megilleti, összeszorult a szívem. De hiszek abban, hogy erősek vagyunk, olyasmit tudunk kínálni, amire nagy szükség van. Mi lesz velünk, ha nem tudunk színházba és koncertekre járni? Mi marad? Az olvasás. Ami egyfelől magányos tevékenység. Másfelől zajos társaság.

 

Hogyan próbálják elérni az olvasókat a megváltozott körülmények között?

Igyekszünk erősíteni az online kommunikációt. A Libri Kiadói Csoport április 23-án (aznap kezdődött volna a könyvfesztivál) elindította a Nyugati tér című blogot, amely egy virtuális magazin. Itt követhető nyomon, min dolgoznak az adott műhelyek szerkesztői, hazai és külföldi szerzők mesélnek arról, mit olvasnak éppen, mi foglalkoztatja őket a leginkább, és hírt adunk az új megjelenésekről is.

 

Milyen lehetőségeket látnak az online, e-könyves megjelenésekben?

Az e-könyv Magyarországon sajnos még mindig nem elég népszerű. Minden megjelenő könyvünkből készül e-kiadás is, de a fogyásuk egyelőre nem számottevő. A jelenlegi helyzetben is inkább az online vásárlás erősödik. A tapasztalat az, hogy az olvasók szeretik a könyvet megfogni, megszagolni, nézegetni a borítót, a szerzőfotót. Most, hogy az egész napot gépek előtt töltjük, és „felgyorsul a technológiai nyomás”, ahogy Michel Houellebecq fogalmazott a napokban, jólesik fizikailag kézbe venni legalább a könyvet. Ugyanez a helyzet a hangoskönyvvel, ami az internetet elárasztó rossz minőségű felolvasásoknál még mindig klasszisokkal jobb, de a színházi élményt, a „rituális összelélegzést” nem pótolja. Alakulhat még úgy, hogy csak ez marad nekünk, de személy szerint annak drukkolok, hogy ez ne így legyen.

 

Milyen megjelenések várhatók a közeljövőben?

Új helyzet, hogy a vidéki könyvesboltok egy része kinyitott, kíváncsian várjuk ennek hatását. Ha minden a legjobban alakul (például kinyitnak a fővárosi boltok is), akkor még júniusban megjelenik két nagyszerű ismeretterjesztő mű: Roger Crowley Az Elátkozott torony. Akkó eleste és a keresztes háborúk vége, valamint Elli H. Radinger A farkasok bölcsessége című könyve. Ez utóbbit A fák titkos élete című könyv rajongóinak figyelmébe ajánlanám. Ha nagyon bátrak leszünk, még Alex Honnold szólómászó Egyedül a falon című önéletrajzi könyvét is megjelentetnénk a nyár folyamán. Az őszi tervek között szerepel Richard Powers Égig érő történet című Pulitzer-díjas regénye Barabás András fordításában, Elena Ferrante új regénye, A felnőttek hazug élete Király Kinga Júlia fordításában, Guillaume Musso Egy párizsi apartman című szórakoztató regénye, valamint Jamie Oliver Hétszer másként (munka)című szakácskönyve. Ez utóbbi a bizonyíték arra, hogy koronavírus ide vagy oda, az élet nem áll meg, enni kell, az angol virtus győzedelmeskedik, lesz új Jamie-szakácskönyv. És akkor még nem is említettem, hogy Sir David Attenborough is új könyvön dolgozik, az anyakiadó júniusra ígérte a kéziratot. Ha a szerencse mellénk szegődik, karácsonyra nálunk is megjelenik.

2020-05-09 14:00:00