Kiadói körkép: Osiris

A szerk.

Hogyan reagálnak a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekre a könyvkiadók? Körkérdésünkre Gyurgyák János, az Osiris Kiadó igazgatója válaszol.

– Hogyan változtak meg a kiadói munka mindennapjai?

Az irodánkat (és a benne működő könyvklubunkat) be kellett zárni, de mivel a kiadóban csak hárman vagyunk, olyan nagy változást ez nem okozott. A lányommal egyébként is egy házban lakom, így az iroda haza került, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Az egyetlen kereskedelmi munkatársunk – a boltok bezárása miatt – most otthon várja az élet beindulását. Ebből a szempontból tehát az eddig hátrányos kiskiadói lét most előnnyé változott, nincs nagy apparátus, kisebb a napi veszteség, bár a veszteség az mindenképpen veszteség, azaz azt folyamatosan finanszírozni kell. Az elmúlt harminc évem arról szólt, hogyan lehet a jég hátán megélni, tehát már hozzászoktam a helyzethez, így az Osiris ezt is ki fogja bírni.    

 

– Hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kiadó szakmai programterveit?

Elúszott a fesztivál és a könyvhét, amit még vissza lehetett szívni, azt visszahoztuk a nyomdából, és nem adtunk le újat. A háromkötetes nagy Trianon antológiámat azonban nem tudtam (és nem is akartam) visszahívni, mivel június negyedikét sajnálatosan sem meg nem történtté tenni, sem pedig elhalasztani nem tudom. Egyéb könyvkiadói programjainkat nem állítottuk le, sőt most volt egy kis időm átgondolni a könyvszakma és benne az Osiris jövőjét, és – mondhatom – alapvető változtatásokra készülök. De ez majd úgyis látszik…

 

– Milyen gazdasági intézkedések segítenék a könyvkiadókat ebben a helyzetben?

???  Minek arról beszélni, ami nincs, és nagy valószínűséggel nem is lesz. Ha lesz valami, bármilyen kis segítség legyen is az, üdvözölni fogom és örülni fogok minden ilyen kezdeményezésnek, de nem készülök erre az eshetőségre.

 

– Hogyan próbálják elérni az olvasókat a megváltozott körülmények között?

Nehezen. Aki megrendeli a könyvet, annak GLS segítségével ki tudjuk küldeni a könyveket, de ez csak töredék. Most üt vissza az a tény, hogy a szakmánk még mindig majdnem kizárólag a papíralapú könyvkiadásból él. Magyar hazafiként nehezen mondom ki: bejöhetne már az Amazon végre!

 

– Milyen lehetőségeket látnak az online, e-könyves megjelenésekben?

Rövid távon nem sokat, hosszú távon – most egyértelműen kiderült – ez a jövő útja. Régi anyagaink egyébként a zárt könyvtári rendszerekben az EISZ segítségével elérhetőek (ezt a szolgáltatást egy hónapra ingyenesen fel is szabadítottuk). Éppen ideje lenne most már végre elgondolkodni (kormányzat, MTA, egyetemek stb.) a továbblépésen, mert én ugyan melegen támogatom az ingyenességet, de azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy ezek a művek majd úgy a semmiből megszületnek. Bár sokan ezt várják. Elképesztő! Ez a mostani tragikus helyzet azonban egyértelműen rávilágít arra a nyilvánvaló tényre (akinek volt szeme, az eddig is tudhatta), hogy nem stadionokba, betonba kellett volna beruházni, hanem az oktatásba, a kultúrába és egészségügybe. De ez is csak falra hányt borsó! Nem is tudom, minek és kinek mondom.

 

– Milyen megjelenések várhatók a közeljövőben?

Tele vagyok tervekkel: ősszel indulnak az Osiris Literatúra és az Idea Conservativa sorozataink. Új címekkel gazdagítjuk az Osiris Társadalomtudományi Könyvtár sorozatot (Kant, Schopenhauer, Bergyajev, Sen, Gray, Tirole stb.). Sok elhalasztott egyedi könyvünk (Gyáni, Rakovszky, Spéder, Szokolszky, Takáts, Tomka, Tverdota stb). vár a sorára. Végül a saját tanulmánykötetemet (Elveszett illúziók, megtalált történelem) is ki kellene már végre adni, de ez most ráér. A vírushelyzet belőlem az ellenkező hatást váltotta ki, mint ami normális lenne, azaz megerősített abban, hogy – bármit beszéljenek is az úgynevezett barátaim és ellenségeim – nem szabad abbahagyni, az Osirisre (s általában a jó kiadókra) ma nagyobb szükség van, mint valaha. De legalább békén hagynának, és nem kellene még a tömény rosszindulattal is állandóan szembesülnöm.      

 

(Bélyegkép: Infostart)

2020-05-04 14:30:00