Kiadói körkép: Kalligram

A szerk.

Hogyan reagálnak a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekre a könyvkiadók? Körkérdésünkre Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója válaszol.

Mészáros Sándor írásai a Jelenkor folyóiratban>


Hogyan változtak meg a kiadói munka mindennapjai?

Nagyjából úgy, mint minden (szellemi) munkahelyen: jórészt otthon dolgozunk, én viszont mindennap bejárok a kiadóba. És persze, egyelőre még nem adjuk nyomdába a most készült/készülő könyveket.

 

Hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kiadó szakmai programterveit?

Át kellett terveznünk már az első féléves könyveink megjelenését, mert a könyvboltok bezártak, nincs Könyvfesztivál és nem lesz júniusban Könyvhét.

 

Milyen gazdasági intézkedések segítenék a könyvkiadókat ebben a helyzetben?

Az állam nem segítette a minőségi könyvkiadókat az Alexandra csődje után sem. Egyelőre csak remélni lehet, hogy az állam jelentős(ebb) mennyiségű könyvet megvásárol a könyvtáraknak. Ez a Márai-program során sem valósult meg rendesen: töredék összeg jutott a programra, mint az előzetesen tervezett egymilliárd forint.

 

Hogyan próbálják elérni az olvasókat a megváltozott körülmények között?

Nyilván hasonlóan, mint a többi kiadó: a Facebookon, illetve online felolvasásokkal. És meghirdettük a kiadóban Karantén Könyvfesztivált: a budapesti olvasóink örömmel fogadták. Az a tervünk, hogy ezt meghosszabbítjuk egész májusra

 

Milyen lehetőségeket látnak az online, e-könyves megjelenésekben?

A Bookline jelentős mértékben több könyvet adott el, mint korábban. A többi könyvkereskedésnél nincs számottevő online forgalom. Az e-könyvek a piaci forgalom másfél-két százalékát jelentik, ez most sem változott számottevően.

 

Milyen megjelenések várhatók a közeljövőben?

Tíz könyvünk jelent meg a Könyvfesztiválra, ezek épp bejutottak a könyvesboltokba, de már a bemutatójuk elmaradt. És várjuk, hogy megnyíljanak a könyvboltok, akkor néhány új könyvet kihozunk – többek között Péntek Orsolya Hóesés Rómában és Zoltán Gábor  Szép versek 1944 című könyveit is.

2020-05-01 17:00:00