Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Díjat

A szerk.

Szimin Behbaháni perzsa költőnő kapta a 2013-as Janus Pannonius Költészeti Díjat. A kitüntetést augusztus 29-én vette át Pécsett.

Hét jelölt közül idén Szimin Behbaháninak ítélték oda a Janus Pannonius Költészeti Díjat. A magyar PEN-klub elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal olyan jelentős életművel rendelkező költőket ismernek el, akik hozzájárulnak a kultúrák közötti párbeszéd erősítéséhez.

A kitüntetésre a szakmai zsűri Behbaháni mellett hat lírikust jelölt: a szír-francia Adunis Alí Ahmad Sa’íd Esbert, az angol Geoffrey Hillt, az orosz-ukrán-tatár Jevgenyij Jevtusenkót, a lengyel Tadeusz Różewiczet, a szlovén Tomaž Šalamunt és a litván Tomás Venclovát.

Szimin Behbaháni költő és polgárjogi harcos 1927-ben született Teheránban, az egyik legnagyobb élő perzsa költőként tartják számon. Kétszer jelölték Nobel-díjra.

A Janus Pannonius születésnapján tartott díjátadó ünnepség után a Zsolnay Kulturális Negyedben – számos egyéb zenei és kulturális program kíséretében – bemutatták a díjazott külön erre az alkalomra megjelenő, magyar nyelvű verseskötetét és Jankovits László Nobilis ingenio – Janus Pannonius költészete című könyvét.

2013-09-01 10:00:00