Irodalom és képzőművészet a pécsi Művészetek és Irodalom Házában

A szerk.

Szeptember első hetében két kiállítás is nyílik hasonló témakörben a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A Tárna csoport és a debreceni Déri Múzeum is irodalom és képzőművészet összekapcsolását tűzte ki célul, tőlük láthatunk bemutatkozást.

 

 

 

 

 

 

A 2012-ben alakult Tárna Csoport tagjai irodalmárok és képzőművészek: Tóth Kinga (költő, énekes, illusztrátor), Szávai Attila (író, drámaíró), Normal Gergely (festő, grafikus). Szürreális szocioköltészet című kiállításukon olyan illusztrált verseket és novellákat mutatnak be, amelyeket a bánya tematika határoz meg. A metaforikus bányászlét, a bánya mint élettér, szimbólum és mint egy korszak fontos munkahelye képek és szövegek összefonódásával jelenik meg plakátsorozatukon.

 

 

A Déri Múzeum szépírók rajzaiból és fotográfiáiból hozza el debreceni tárlatát Pécsre. A Névelő növények – rajzoló szépírók című kiállítás negyvennégy magyar író, költő grafikáit, rajzait, fotóit mutatja be; többek között olyan alkotók munkái lesznek láthatók, mint Arany János, Babits Mihály, Csáth Géza, Csokonai Vitéz Mihály, Füst Milán, Háy János, Kaffka Margit, Móricz Zsigmond, Ottlik Géza, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Szijj Ferenc, Tandori Dezső, Tar Sándor, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina vagy Weöres Sándor.

A tárlat a költői címét egy Tandori Dezső által megalkotott „irodalmi növény” nevéből nyerte, amelyet a költő többször csatolt ajándékként barátainak írt leveleihez, és jelenített meg önálló alkotásaiban is. A határozott névelő A és Z betűjéből formált növény egyszerre szimbolizálja a művészetek közötti átjárhatóság szabadságát és a nyelvi vizualitás lehetőségeinek játékát.

A bemutatás koncepciója egyedülálló kezdeményezése a Déri Múzeum muzeológusainak, hiszen a művek nagy része a közönség számára ismeretlen: a válogatás során kerülték, hogy olyan művészeket mutassanak be, akik az irodalom és a képzőművészet területén egyenrangú alkotásokat hoztak létre.

 

 

2013-08-30 12:15:00