Jövő héten Ördögkatlan!

Vilmos Eszter

Kedden kezdődik kedvenc kultúrfesztiválunk.

Vilmos Eszter írásai a Jelenkor folyóiratban>

Már tizedszerre tölthetjük augusztus első hetét Nagyharsányban, Kisharsányban, Villánykövesden és Beremenden színházzal, zenével (a világ minden műfajában), irodalommal, isteni borokkal és önfeledt szórakozással – korosztálytól függetlenül. Keddtől szombatig (augusztus 1-től 5-ig) ismét annyi kultúrát szívhatunk magunkba, amennyi szinte jövő nyárig kitart. A mainstream koncertektől kezdve az utóbbi évadok legjobban elismert színházi előadásain keresztül a legbizarrabb alternatív produkciókig minden lesz a Katlanon. Eddig 609 programról tudunk. Ezekből szemezgetünk.

Színház

A fesztivál programjának alappillérei minden évben a Katlan díszvendégei. Idén ezek között van a Szkéné is. Aki időben ébred, és sorszámot szerez, vagy ügyesen bejut némi sorban állás után a szabadon maradt ülőhelyekre, megnézheti tőlük szombaton Pintér Béla és Társulata új darabját, a Szívszakadtigot, szerdán (a Vádli és a Szkéné és a Nézőművéseti Kft koprodukciójában) Székely Csaba fantasztikus humorú „mocskosszájú gengszterdrámáját”, a Kutyaharapást, csütörtökön szintén a Nézőművészeti Kft.-vel közös Háy-darabot, a Halottembert, pénteken pedig Kleist-feldolgozásukat, a Kohlhaast. A nézőművészetisek önálló darabbal is szerepelnek: a Testvérest és az Eztrád című előadással.

A szintén díszvendég Hajdu Szabolcs nagysikerű filmjét, az Ernelláék Farakasnéknált nemcsak hogy több alkalommal is vetíteni fogják a Katlanon, de a színházi változatot is megnézhetjük szerdán a villánykövesdi faluházban. Minden sorban állást megér Gimesi Dóra Az időnk rövid története című, egyáltalán nem csak gyerekeknek szóló bábjátéka, amelyet a győri Vaskakas Bábszínház és az ESZME társulat hoz el szerda este a nagyharsányi Narancsligetbe. A Szoborpark hangulatos amfiteártrumában láthatjuk majd a Toldit, a Katlan törzsvendégének számító, csalódást még sosem okozó, elsősorban mozgásszínházi elemekkel dolgozó Forte társulattól. A fesztivál egyik legkülönlegesebb előadása a Tünet Együttes Sóvirág című táncos darabja, amely egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő (Fahidi Éva) és egy fiatal táncosnő (Cuhorka Emese) duettje. Szombaton délután kettőkor lesz a Mokos pincében.

Jön még a Vígszínház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, az Aradi Kamaraszínház az Orlai Produkció, a k2, a FAQ Színház, a Momentán Társulat és a Dumaszínház. Improvizál az Improvokál és az Apropó Impró Színház. A legújabb színházi nemzedék is képviselteti magát, többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Pesti Színiakadémia, a szentesi drámások és az Escargo hajója társulatának képében. Beavató színházi előadás is lesz: Euripidész Hippolütosza Karsai György és a PTE-s klasszika-filológiások közreműködésével. Emellett – mondanunk sem kell – még idén, a tizedik évben is műsoron van Mrożek Mulatsága Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Szikszai Rémusszal.

Zene

A Katlan zenei kínálatából elképzelhetetlen, hogy valaki ne találna kedvére valót. A Hiperkarmától kezdve a garázsrockon, a klezmeren, a tangón, a népzenén és a balkáni dallamokon át a kóruszenéig, az operáig és Mozartig tényleg minden stílus megtalálható a fesztivál programjában, éjszakánként a focipályán még DJ-k is zenélnek.

A mindenki által ismert nevek és évről évre visszatérő koncertek (Quimby, Kiscsillag, Hiperkarma, 30y, Péterfy Bori és a Love Band, Budapest Bár, Beshodrom, Irie Maffia és az idén is többször fellépő, francia Wombo Orchestra) mellett számtalan meglepetés-koncert is várja a fesztiválozókat: olyan hazai és külföldi előadók, akikről még sosem hallottunk, és olyanok, akikről azt hittük, csak mi ismerjük őket. Szerencse, hogy biztonsággal megbízhatunk a szervezők (Kiss Móni és Bérczes László) ízlésében.

Megint zenél sokak kedvence, Szabó Benedek és a Galaxisok, de nem érdemes kihagyni az imádnivaló Jordán Adél és a Puszit, az izgalmasan sokműfajú Góbé-koncertet, a Pécsen már jól ismert Rokokó Rozét, a csodálatos és szellemes CseRihannákat vagy a kicsit sem ócska, szerethetően fülbemászó MsU613-at sem. Belgiumból ismét ideutazik a tangóharmonikás-dobos duó, az őrült Summer Rebellion.

Az Ördögkatlan elsősorban az egymásra találásról szól, így olyan közös produkcióknak lehetünk szem- és fültanúi, mint a Müller Péter Sziámi & Friends – Pintér Béla és Társulata koncert, a Csík zenekar és az Első Pesti Rackák (vagyis Ferenci Györgyék) együtt zenélése, Lajkó Félix és Alexander Balanescu közös koncertje vagy Schell Judit és László Boldizsár estje. Lesz Cseh Tamás és Leonard Cohen emlékkoncert, ahol fellép Másik János és Kovács Ferenc, Alexander Balanescu, a 30Y, Kolonits Klára és Dinyés Dániel, Lovasi András és Földes Eszter, Rozs Tamás, Grisnik Petra és Wagner Puskás Péter, Víg Mihály, a Wombo, Kiss Tibi, a Budapest Bár, Németh Juci, a Summer Rebellion, Dresch Mihály és ifj. Csoóri Sándor, Kollár-Klemencz László és Bujdosó János. Színészzenekarból is jut minden napra egy-kettő.

Számos jazz-koncert és világzenei produkció közül is válogathatunk: többek között a Singas Project, a Barabás Lőrinc Quartet, a Szőke Szandra Quintet, a Dés András Trió vagy a Sárik Péter Trió. Megint itt lesz Both Miklós és zenésztársai különleges projektjeikkel és a Romungro Gypsy Band is. Olyan izgalmakban is részünk lehet, mint az Amerikából érkező, ám brazil, horvát és magyar tagokból álló Asaran Earth Trió lenyűgöző harmóniákkal, az ukrán táncház, a magyar-spanyol-görög-kubai Fran Palermo, esetleg a Tindia moldvai koncert és táncház, a balkáni, klezmer és magyar népzenét vegyítő Cabaret Meldrano vagy az izraeli-francia-török Light In Babylon. Népzenei motívumok köszönnek vissza a Dresch Mihály Vonós Quartetben, a Cimbaliband játékában, a Kale Lulugyi zenekarban, az Igrice citeraegyüttesben, és még sok más helyen, ahol nem is gondolnánk.

Aki fesztiválozás közben is inkább komolyzenét hallgatna, annak ott lesz a Quattro Fontane barokk hangszeres kamaraegyüttes, a Verdi Operagála, a „Kamarazene az udvaron” projekt, a gyönyörű, beremendi Megbékélés kápolnánál játszott Verdi-Requiem, a Mozart és Beethoven-ajándékkoncert, de az Instant opera workshop-bemutatóra is érdemes benézni. Kórusrajongóknak ajánljuk a Vocapella koncertet és a Zalaegerszegi Leánykar előadását.

Irodalom

Szokásához híven a Jelenkor folyóirat is kitelepül a Katlanra. A Vylyan teraszon szerda délután Ágoston Zoltán főszerkesztő beszélget Kiss Tibor Noéval, csütörtökön pedig Görföl Balázs Térey Jánossal.

Az Ördögkatlan díszvendégei között köszönthetjük Krasznahorkai Lászlót is, akit szombaton – szintén a Vylyanon – Keresztury Tibor kérdez. Pénteken az ős-katlanos Háy Jánossal beszélget Bérczes László, ugyanott. Utána Kezdhetek folytatódni címmel Petri György-estet tart Pál András, Rozs Tamás és a rendező, Valcz Péter. Csütörtökön, Térey János beszélgetése után Peer Krisztián zenés felolvasóestje kezdődik Hajduk Károly és Kárpáti Pál közreműködésével.

A Pécsi Bölcsész Udvar Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából tematikus blokkot szervez a költő életművéhez kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetéssel, felolvasószínházzal és interaktív programokkal.

Gyerekprogram

A Katlanban az az egyik legjobb, hogy senkit nem kell otthon hagyni. Egész nap változatos, minőségi programok várják a gyerekeket, szülőket és gyermeklelkű felnőtteket. A pécsi Bóbita Bábszínház például két előadással is szerepel: A bűbájos lakatot a villánykövesdi Teleki Ligetben láthatjuk, a gólyalábas, óriásbábos, helyi mitológián alapuló Ördögszántotta hegyet pedig több helyszínen is.

Nem érdemes kihagyni a Teleki Ligetben Rutkai Bori bájos és mókás Pizsamátor koncertjét péntek reggel, Szalóki Ági zenés verstolmácsolásait szombat délelőtt, és persze a generációkat összekötő Halász Judit Csiribiri előadását csütörtökön. 3-án délután a francia Galapiat Cirque látványos produkcióját láthatjuk, akik szombat délelőtt cirkuszi workshopot is tartanak. Jól bevált programként tér vissza a MeseLadik – ezúttal a Narancsligetbe – ahol a gyerekek minden nap létrehoznak egy színházi előadást Varga Anikó vezetésével. Szombat délelőtt a kisharsányi focipályán csinál remekül hangzó jazz játszóteret a Dés András Trió.

A legifjabbak egész nap alkothatnak, zenélhetnek, tornázhatnak kutyázhatnak, nyelveken tanulhatnak és olvashatnak a fesztivál különböző pontjain (Pécsi Bölcsész Meseudvar, Aura Segítő Kutya Alapítvány, Festett Szoba, a Kodály Zoltán Gimnázium spanyolos diákjai az Aralica Ibero Haciendában, Olvasóliget, Kupinnyó, Esélykikötő, Both Miklós Udvara, Kovácsműhely, képregényrajzolás a Narancsligetben, Etnoliget, reggeli torna Elek Ányossal és a Néprajzi Múzeum programjai).  A kisharsányi Veled Kerek „NapKöszi” és a Nagyharsányban lévő szabadkai csapat „Felnőttek szabadságon” kezdeményezéseinek köszönhetően gyermekmegőrzők is vannak a fesztiválon.

Alig várjuk.

2017-07-30 12:00:00