A csodálatos Pintér Béla és társai

Apró Annamária

Mi várható a POSzT programjában – szerdán, csütörtökön és pénteken? A Jelenkor Online ajánlója.

Apró Annamária írásai a Jelenkor folyóiratban>

Június 14-én, szerdán 18 órától a Zsolnay Negyedben OFF-programként lesz látható Pécsett a Titkaink, az utóbbi évek legmeghatározóbb itthoni színdarabja Pintér Béla és Társulata előadásában. A darab 2014-ben megnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb előadás kategóriában, ám az akkori POSzT-versenyprogramból mégis kimaradt. Az ügynökkérdést és legmélyebb titkainkat feszegető darab kihagyhatatlan program, a Titkaink a folyamatosan nagyon magas művészi teljesítményt felmutató Pintér Béla legkiemelkedőbb drámája a Parasztopera óta.

A szerdai versenyprogram részeként a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása lesz látható a Kamarában 17 órától, Gorkij A mélyben című drámáját Yuri Kordonsky vitte színre. A mélyben egy összeomlás szélén álló világot ábrázol egyszerre szürreálisan és mikrorealistán.

A másik versenyelőadás a 21 órától a Nagyszínpadon látható Mesél a bécsi erdő az Örkény Színház előadásában, Bagossy László rendezésében. Ödön von Horváth kispolgári története a 30-as évek Bécsében játszódik, a szöveget Parti Nagy Lajos fordította, a szereposztás pedig az Örkénytől megszokott módon parádés: Polgár Csabát, Kerekes Évát, Pogány Juditot láthatjuk a főbb szerepekben.

15-én, csütörtökön a világhírű rendező, Viktor Anatoljevics Rizsakov rendezése látható a versenyprogramban. A Részegek című drámát szerzőként Ivan Viripajev jegyzi, aki Rizsakovval együtt az Oxigén színházi mozgalom alapítója. A Nemzeti Színház előadásában duplázik a POSzT-on a III. Richárdban is szereplő Trill Zsolt és Szűcs Nelli, valamint a Shakespeare-drámát rendezőként jegyző ifj. Vidnyánszky Attila is színre lép Max szerepében.

16-án a fantasztikus Mohácsi testvérek nevéhez fűződő A falu rossza lesz látható a versenyprogramban a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának előadásában, a Mohácsi-maraton 225 perce után pedig az Expo Centerben 22 órától a Proton Színház előadása, a Látszatélet zárja a napot Mundruczó Kornél rendezésében, Monori Lilivel a főszerepben.

Titokban írjuk csak le, hogy akinek már nem jutott jegy valamely előadásra, de elég kitartó, az a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is számíthat a jegyszedők és szervezők jóindulatára és rugalmasságára, és esélye van bejutni az előadásokra.

2017-06-13 17:45:00