Mától POSzTolunk

– csütörtök, péntek, szombat –

Vilmos Eszter

Beköszöntött a nyár, és Pécsen vagyunk, ez pedig nem jelent mást, mint hogy kezdődik a POSzT – már tizenhetedszerre.

Vilmos Eszter írásai a Jelenkor folyóiratban>

Aki nem csapott le a tizennégy versenydarabra szóló színházjegyekre, annak sem lesz sok esélye unatkozni Pécsen, hiszen újra sokszínű, több helyszínen futó kísérőprogramot állítottak össze a szervezők. Az első három napon az alábbi kínálatból válogathatunk, vagyis kell választanunk, hiszen – ahogy minden POSzT-on fájóan szembesülnünk kell vele – nem tudunk egyszerre több helyen lenni.

 

Versenyelőadások

A versenyelőadások közül, melyeket Kovács Dezső szerkesztő, kritikus és Árkosi Árpád rendező válogatott, szombatig hármat (naponta egyet) láthatnak a nézők.

Elsőként (8-án 18:00-kor) Mezei Kinga érzékeny rendezését Závada Pál Jadviga párnája című regényéből és színdarabjából, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatától. Másnap igen rendhagyó eseménynek lehetünk tanúi: a Budapesti Operettszínház darabját tekinthetjük meg a versenyprogram keretein belül. Kálmán Imre A chicagói hercegnője Béres Attila rendezésében 9-én 19:00-kor lesz a Nagyszínházban. Szombaton újra a Katonáé a POSzT színpada: este hétkor Székely Krisztina Nóra-adaptációját láthatjuk Karácsony Helmeréknél címmel. Az előadások másnapján délelőttönként szakmai beszélgetések folynak Lévai Balázs vezetésével, melyen alkotók és meghívott kritikusok elemzik az előző este látottakat. A részvétel mindenki számára ingyenes (és a versenyelőadások nézői, valamint a szakmai párbeszéd elkötelezett hívei számára melegen ajánlott).

A szakmai beszélgetések időpontjai:

A Jadviga párnájáról június 9-én 12:00-kor

A Chicagói hercegnőről június 10-én 11:00-kor

A Nóra – Karácsony Helmeréknél-ről június 11-én 11:00-kor

 

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem

(Pécs, Széchenyi tér 7–8.)

 

Egyetemi napok

Eközben (8-ától 11-éig) párhuzamosan fut az Egyetemi napokként fémjelezett programsorozat, mely során művészeti egyetemek és főiskolák előadásait láthatjuk. A Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályai elhozzák nekünk A rodológia tövid történetét (9-én 20:00-kor az E78-ban), a Túlórát (10-én 15:00-kor a JESz-ben), az Elza K.-t (10-én 21:00-kor  JESz-ben) és a Woyzecket (11-én 19:00-kor a JESz-ben). A Kaposvári Egyetem hallgatóinak előadásában megnézhetjük a Bernarda Alba Házát (8-án 19:00-kor az E78-ban), a Caligula helytartóját (9-én 19:00-kor a JESz-ben) és az Ördögűzőket (10-én 21:00-kor az E78-ban). A Pesti Magyar Színiakadémia tanoncai Tasnádi István Paravarietéjével képviseltetik magukat (8-án 20:00-kor a Bóbitában), utána pedig slam poetry-estet tartanak (22:00-kor a Bóbita szabadtéri színpadán). A Janus Egyetemi Színház falai közt saját előadást is nézhetünk: 8-án 20:00-kor a K – egy ország két lóért című Kleist-feldolgozást játsszák. Csütörtök délután és péntek délelőtt a Baross Imre Artistaképző Intézet artistáinak produkciójába futhatunk bele a belvárosban és a Bóbita szabadtéri színpadon.

 

Koncert, színház és minden egyéb

Nem az egyetemisták lesznek a POSzT legfiatalabb előadói, hiszen pénteken és szombaton napközben az Országos Gyermekszínjátszó Találkozón vehetünk részt a Bóbita bábszínházban.

Mindeközben – és még mindig csak az első három napnál tartunk – zenél a Boban Marković Orkestar, a Voisingers, a Nemulass, Babarci Bulcsú, a Bekvart zenekar és az ef. Zámbó Happy Dead Band.

Lesz még Ingmar Bergman Őszi szonátájának Orlai produkciós színházi feldolgozása 8-án 19:00-kor a Kamaraszínházban, Gyarmati Fanni naplójából készült előadás 8-án 19:00-kor az N. Szabó Sándor teremben, Yasmina Reza: Az öldöklés istene (Jászai Mari Színház – 9-1, 18:00, Kamaraszínház) és Pécsről készült musical is (9-e, 19:00, Kodály Központ). Handke Az aranjuezi szép napokja a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció együttműködésében 9-én 19:00-kor látható az N. Szabó Sándor teremben, utána (21:00-kor) a Márciusban újra kezdjük! című történelmi dráma a Bóbitában. 10-én 18:00-kor megnézhetjük Kelemen Kristóf ex-színművészetis darabját (FÜGE produkció): Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk, PNSz N. Szabó Sándor terem, majd 21:00-kor a Pinceszínház Prah-ját a Bóbitában. Előtte egyszerre fut a Karaván Művészeti Alapítvány I’m Online című ifjúsági kamaradarabja (17:00-től a Bóbitában) és Farkas Franciska önálló estje egy Gorkij-novellából a Cooltour Caféban. Este 21:30-kor a POSzT egyik válogatója, Árkosi Árpád standup-ol a válogatás nehézségeiről (Művészetek és Irodalom Háza, Fülep Lajos terem). Még kaszkadőrbemutató is lesz: délután négykor a Színház téren.

A Nyílt Fórum felolvasásai és beszélgetései sem maradhatnak el a fesztiválról. Először, 9-én 15:00-kor Kucsov Borisz Félelem és reszketés Szabadkán című képregény-drámájával ismerkedhetünk meg (a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos termében), ugyanott másnap délután pedig Fridl Viktória Kalitka című darabjával.

 

A Jelenkor Online a POSzT során több részletben tudósít majd a fesztiválról.

2017-06-08 11:30:00