Szépíró mesterkurzus a Magyar Író Akadémiával

A szerk.

Ősztől kortárs íróktól és költőktől tanulhatnak a szépírás mesterségéről azok, akik írói ambíciókkal rendelkeznek, és akiket közelebbről is érdekel az alkotói munka folyamata.

Szépíró mesterkurzust indít ősztől a Magyar Író Akadémia. A mesterkurzus olyan képzés, ahol lehetőség nyílik bárkinek – irodalomkedvelőknek, pedagógusoknak, magyartanároknak, bölcsészkaros hallgatóknak, kommunikációs területen dolgozóknak, amatőr íróknak, költőknek – arra, hogy találkozzanak, konzultáljanak az irodalom professzionális művelőivel, fejlesszék íráskészségüket, és írói ambícióikat értő, fejlődést segítő közegben gyakorolják.

Az első szemeszterben olyan mesterek tartanak előadásokat, mint Rakovszky Zsuzsa, Grecsó Krisztián, Kukorelly Endre, Szabó T. Anna, Dragomán György, Tóth Krisztina, Lackfi János, Háy János, Karafiáth Orsolya, Spiró György, Kornis Mihály, Szilágyi Ákos vagy Darvasi László.

A kurzusok olyan témákat járnak körbe, mint a hit, vallás, eszme és a személyes történelem szerepe az írói felfogásban, a pályakezdő írók nehézségei, a blogirodalom, az irodalmi divatok a 20-21. században, a fordítás szerepe az irodalomban. Emellett olyan kérdések is előkerülnek, hogy létezik-e „fiúmese” és „leánymese”, mitől klasszikus és mitől modern a mese, miért jók a magyar műfordítók, mi szerethető a képregényben, lehet-e házastárs társszerző, vagy mikor sűrűsödik egy szöveg verssé.

A második szemeszter kisebb számú csoportokkal indul, az oktatás gyakorlatcentrikus órák keretében zajlik kortárs írók vezetésével.

 

A mesterkurzus időpontja:

I. szemeszter: 2013. ősz (október – december, szombati napokon)

II. szemeszter: 2013. tavasz (február – május, szombati napokon)

A mesterkurzus helyszíne: Budapest

 

A pontos tematikáról, a jelentkezés menetéről és további információkról a Magyar Író Akadémia honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: http://www.mesterkurzusok.hu/kepzesek/szepiro_mesterkurzus_2013

2013-08-10 08:00:00