Ma indul az évad a Pannon Filharmonikusoknál

A szerk.

Opera, barokk zene és neves szólisták a Kodály Központban.

Különleges évadot hirdet a Pannon Filharmonikusok 2016/2017-re. A zenekar, túllépve a hagyományos szimfonikus együttesek szerepkörén, több színpadi művet is műsorra tűz. Sztravinszkij Oedipusától a legendás Rufus Wainwright kortárs operájáig sokat ígérő koncertekre invitál az együttes a zenevilág elitjének közreműködésével. Korhű barokk, egyedi projektek, izgalmas gyerekprogramok fémjelzik az évadot.

A Kodály Központban a nagy befogadóképességű zenekari árok akusztikai adottságai lehetővé teszik a Pannon Filharmonikusok Zenekara számára operák bemutatását. A ma esti évadnyitón a 20. század egyik legfontosabb operája, Sztravinszkij Oedipus rex című egyfelvonásosa még koncertszerűen hangzik el – az est másik darabja Bartók A csodálatos mandarin-szvitje lesz –, de az évad folyamán félig szcenizálva láthatjuk majd Bellinitől A puritánokat, a teljes évad csúcsaként pedig Rufus Wainwright Prima Donna című művét állítja színpadra az együttes 2017 júniusában.

A további koncertek keretein belül a nemzetközi zenei világ jelentős művészei érkeznek Pécsre, illetve a Müpa-sorozat keretén belül Budapestre. Többek között Gérard Korsten, Akiko Suwanai, Arno Bornkamp, Marie-Elisabeth Hecker, Andrej Gavrilov, Fenyő László és Bogányi Gergely szólisták játékát hallhatják az érdeklődők.

Az együttes idén szünetelteti a Segítség, komolyzene! koncertsorozatát, de csak azért, hogy a komolyzenére nyitott gyerekek, szülők és nevelők segítségével újragondolja azt. A PFZ az egyetlen nem fővárosi szimfonikus zenekar az országban, amely célul tűzte ki, hogy korhű előadásmódban játsszon barokk zenét. Az autentikus barokk stílus kiteljesítése érdekében a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus a zenekarral idén háromszor is fellép, és a stílus olyan elismert képviselőjét köszönthetjük Pécsett, mint Jonathan Cohen.

 

Az évad során a Pannon Filharmonikusok számos neves előadót lát vendégül, de nemzeti zenekarként maga is utazik a határon túlra. A déli kulturális övezetben az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából októberben koncertturnéra megy Szarajevó, Zágráb, Belgrád, Eszék és Ljubljana városaiba.

A 2016/2017-es évad a jubileumok évada is: 650 éves a Pécsi Tudományegyetem, 500 éves a reformáció, 125 éve született Bartók Béla, 110 éve született Pécsett Victor Vasarely. A Jelenkor egykori főmunkatársának, a száz éve született Csorba Győzőnek Bartók és Liszt műveivel, illetve a Csorba Győző Könyvtár által felkért pécsi zeneszerzők alkotásaival állít emléket a Pannon Filharmonikusok. Az est címe A valódi költő. A jeles évfordulókra emlékezve a teljes évadon átívelő programokkal, egyedi kamarasorozattal és a Bartók Ötpróbához hasonlóan rendhagyó projektekkel készül az együttes. A Hősök Tere Kezdeményezés programját is támogatja a zenekar az évadban.

2016-09-08 15:45:00