Jelenkor-estek a POSzT alatt

A szerk.

A Jelenkor és a Trafik étterem három könyvbemutatóval is készül a színházi találkozó ideje alatt.

A pécsi közönség Darvasi László új regényének, az Amnesty International két novellaantológiájának és Tóth Krisztina új verseskötetének bemutatóján vehet részt.

 

Darvasi László: Taligás

„Darvasi László legújabb regénye A könnymutatványosok legendája és a Virágzabálók testvérdarabja. A Taligás krimibe illő nyomozás a szegedi boszorkányperekről, ugyanakkor mágikus realista utazás az emberi lélek kiismerhetetlen tájain. Megrázó és megejtő látomás a szorongásról és a szenvedélyről” – olvashatjuk a Magvető Kiadó oldalán, a regény ajánlójában.

A szerzővel Ágoston Zoltán beszélget korai, fél hatos időpontban, hogy az érdeklődők átérhessenek a Tudásközpontba, Grecsó Krisztián estjére.

 

Tíz igaz történet

„A kötet tíz jogsértés áldozatának történetét mutatja be. Az áldozatokat az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak tekinti, rajtuk keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre, és hétköznapi embereket mozgósítva javulást elérni az esetükben. A tömeges aláírás hatékony fegyver, minden negyedik esetben sikerül javulást elérnünk.

Az Amnesty International független, demokratikus szervezet, több mint hétmillió ember globális mozgalma. Olyan embereké, akik mind kiállnak az igazságtalanságok ellen. Egy olyan világért kampányolunk, ahol mindenki jogai érvényesülnek. Olyan emberek támogatnak minket, mint te. Mindenfajta politikai ideológiától, gazdasági vagy vallásos érdekektől függetlenek vagyunk. Egy kormány sem mentesülhet a megfigyelésünk alól. Egy eset sem reménytelen.

A Tíz igaz történet antológia először 2015-ben jelent meg, tíz kortárs magyar író egy-egy novellájával. Az idei kötetben tíz újabb szerző ezúttal is valóságos esetek nyomán írta meg történetét.

A könyv megvásárlásával az Amnesty International Magyarország munkáját, az emberi jogok védelmét támogatja.” – így mutatja be a könyvet az Amnesty International.

Az első kötet szerzői: Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Tasnádi István, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Vámos Miklós

Az idei szerzők: Tompa Andrea, Térey János, Kondor Vilmos, Németh Gábor, Kiss Noémi, Péterfy Gergely, Szécsi Noémi, Mán-Várhegyi Réka, Papp Sándor Zsigmond, Benedek Szabolcs.

 

Az első kötet szerzői közül Kiss Tibor Noé, a másodikból Tompa Andrea lesz vendégünk, akikkel Görföl Balázs fog beszélgetni.

 

Tóth Krisztina: Világadapter

„A Világadapter megjelenése ünnep. Tóth Krisztina, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb és legolvasottabb alkotója a Pixel, az Akvárium és a Pillanatragasztó történetei után adja közre az utóbbi években született verseit.

Városok, tárgyak, emberek, bosszantó vagy épp mulatságos történetek indítják el a verseket, hogy aztán a költőt követve járhassuk végig az utat a hétköznapi, mégis alapvetően fontos dolgok megértéséig. A Világadapter hol játékosan, hol megrázó komolysággal az idő múlásáról, a távolodásról, a fájdalmakról és veszteségekről mesél.” – áll a kötet fülszövegében.

A szerzővel Ágoston Zoltán fog beszélgetni.

 

(Fotók: Darvasi László / Burger Barna, Tompa Andrea / Vuics András, Kiss Tibor Noé / Tóth Zsófi, Tóth Krisztina / Szilágyi Lenke)

2016-06-06 19:45:00