Jelenkor-estek Závada Pállal

A szerk.

Závada Pál új kötetét mutatják be Pécsett és Szekszárdon.

A 87. Ünnepi Könyvhétre a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg Závada Pál új regénye Egy piaci nap címmel.

„Mi vihet arra embereket, hogy bandába verődve rátámadjanak másokra? Miféle helyzetben mely beidegződések válthatják ki egy utcai csődületből a vérszomjas ragadozók ösztönét? Egy falusi piac népségéből kik és hogyan verődnek össze, hogy rátámadjanak saját szomszédaikra – olyanokra, akiket nemrég elpusztítani hurcoltak el, de kivételesen megmenekültek? Hogy kerülhet valaki a lincselők közé?

Závada Pál új regénye a háborút és a vészkorszakot követő magyarországi antiszemita pogromok és tömeghisztériák nyomába ered. 1946 májusában valamelyik nagykunsági község hetipiacán asszonyok vesznek üldözőbe, majd kínoznak halálra egy zsidó tojáskereskedőt – ennek lesz tanúja az elbeszélő, egy tanár felesége. Az öldöklő tömegindulat futótűzként terjed, nem kímél nőket, öregeket és gyerekeket sem. A regény elbeszélőjének emlékeiben a véres piaci nap, illetve a felelősségrevonás eseményei párhuzamosan tárulnak föl, hogy más és más módon tanúsítsák végzetesen eltorzult, olykor mégis meglepően kapcsolódó emberi viszonyainkat.” – áll a kötet fülszövegében.

 

Június 7-én a pécsi, 8-án a szekszárdi közönség találkozhat Závada Pállal. A szerzővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget.

 

2016-06-03 08:40:00