Megújul a Jelenkor honlapja!

A szerk.

A megújulás főként az archívum rovatot érinti: ezentúl pdf-formátumban lesznek elérhetők, illetve kedvezménnyel előfizethetők a Jelenkor lapszámai. Szolgálati közlemény és szeptemberi lapajánló egyben.

A jövőben néhány funkció megújul a Jelenkor honlapján. A legnagyobb változást az jelenti, hogy lapunk archívuma a 2015-ös évtől kezdve pdf-formátumban érhető el. Komoly fejlesztés is várható: rövid időn belül a Jelenkor teljes, 1958-tól kezdődő archívuma felkerül portálunkra. Archívum rovatunk címe ugyanakkor nem változik, a két hónappal késleltetett közlés rendszere megmarad, így jelenleg legfrissebben a Jelenkor 2015. júniusi száma tölthető le.

Új lehetőség, hogy olvasóink immár nemcsak a nyomtatott folyóiratra fizethetnek elő, hanem lehetőségük nyílik arra, hogy az egyes lapszámokat pdf-formátumban is megrendeljék, így már adott hónap 5-én letölthetik honlapunkról az oda csak két hónap múlva felkerülő folyóiratpéldány online verzióját. A pdf-előfizetés díja egy évre 5000 forint, egy lapszám ára 500 forint. Lapunkra itt fizethetnek elő.

További újítás, hogy a Jelenkor friss lapszámának szövegeit az eddigieknél szorosabban integráltuk honlapunk struktúrájába. A fejlécben megjelenő új rovat („PRINT”) funkciója: a jövőben itt gyűjtjük össze mutatványszövegeinket. Októbertől minden hónap 5-én lapszámajánlóval jelentkezünk, 10-én és 15-én pedig az adott hónapban megjelent szövegek közül teszünk hozzáférhetővé további két írást kedvcsinálóként olvasóink számára. Ebben a hónapban Pályi András Többé nem szabadulsz című novellájának részletét közöljük, de hamarosan a Réz Pál és Parti Nagy Lajos között zajló beszélgetés újabb részlete, majd egy Sajó László-vers is következik.

*

Lapszámajánló, 2015. szeptember

A lapszám élén újabb részlet olvasható Nádas Péter Világló részletek című emlékiratából. A prózarovat a továbbiakban Vörös István és Pályi András novelláit adja közre. A versrovatban Sajó László, Kukorelly Endre, Domján Gábor, Meliorisz Béla és Kürti László versei olvashatók.

Réz Pállal Parti Nagy Lajos készített életinterjút. A mostani számban a tavaly megszűnt Holmi főszerkesztője irodalmi kapcsolatairól, barátairól – Petriről, Vas Istvánról, Domokos Mátyásról –, valamint a Holmi szerkesztéséről mesél.

Az esszé- és tanulmányrovatban Visky András Beckett és Kertész Imre misztikus fordulatáról értekezik. Nagy Imre a kert motívumát vizsgálja Bertók László sajátos haiku-verseiben, az úgynevezett „háromkák”-ban. Árvai Mária Schaár Erzsébet Utcáját és Ország Lili Labirintus festménysorozatát hasonlítja össze a labirintus-jelleg, az életút és a túlvilág szempontjából.

Tízéves a Párhuzamos történetekOlga Szerebrjanaja esszéje átfogó képet rajzol Nádas Péter prózájáról. Szolláth Dávid tanulmánya a regény Mészöly-párhuzamait taglalja.

A kritikarovatban Jánosa Eszter Kukorelly Endre Mind, átjavított, újabb, régiek. Összegyűjtött versek című könyvét méltatja. Z. Varga Zoltán Gerevich András Tizenhat naplemente című verseskötetét recenzálja. Kocsis Árpád kritikája Vári György kritikakötetével, Az emberiség végnapjaival foglalkozik. Vadai István Pap Balázs Históriák és énekek című irodalomtörténeti könyvéről ír.

2015-09-11 14:10:00