Irodalom az Ördögkatlanon

A szerk.

Augusztus 4-én kezdetét veszi az ország egyik legsokszínűbb kulturális rendezvénye. A 8. Ördögkatlan Fesztivál programjai közül a következőket ajánljuk.

A Kritikai szalonban ezúttal két kötetről lesz szó. Augusztus 5-én 14:00-tól Szvoren Edina Az ország legjobb hóhéra (Magvető, 2015) című könyvéről Bagi Zsolt filozófus, Fehér Renátó költő, kritikus és Radics Viktória kritikus beszélget; a moderátor a Jelenkor Online szerkesztője, Vilmos Eszter lesz.

Augusztus 6-án 14:00-tól Turi Tímea A dolgok, amikről nem beszélünk (Magvető, 2014) című kötetét veszi górcső alá Balajthy Ágnes kritikus, Fekete Richárd költő, kritikus és Visy Beatrix kritikus. A beszélgetést Bozsoki Petra, a Jelenkor Online szerkesztője moderálja.

Augusztus 6-án 16:00-tól Fekete Richárdot és Ijjas Tamást a JAK-füzetek sorozatban megjelent versesköteteiről kérdezi Görföl Balázs, a Jelenkor folyóirat szerkesztője.

A csurgói Csokonai Református Gimnázium és a Jelenkor a házigazdája Az asztalnál Csokonai és egy kortárs író elnevezésű beszélgetéssorozatnak. A program keretei között négy szerző fog fellépni. Augusztus 5-én 15:00-tól a gimnázium igazgatója, Kovács József lelkész beszélget Darvasi Lászlóval. Augusztus 7-én 15:30-tól Kemény Istvánt, augusztus 8-án 15:30-tól pedig Keresztury Tibort és Víg Mihályt hallgathatja meg a közönség.

A fenti események helyszíne a Vylyan terasz.

A Bölcsész Irodalmi Udvar augusztus 5-ei beszélgetéseinek résztvevői a magyar holokausztban végrehajtott pusztítás következményeiről, illetve a szembenézés lehetőségeiről fognak szót ejteni. A palkonyai faluházban 14:30-tól P. Müller Péter moderálásával fog beszélgetni Nagy Mariann történész, Nyáry Krisztián irodalmár, szerkesztő és Neichl Nóra irodalmár. Aznap 16:30-tól pedig Kisantal Tamás irodalmár, Lénárd Kata pszichológus, Tímár Katalin művészettörténész fogja kifejteni véleményét a témáról.

Augusztus 6-án 14:30-tól szintén a palkonyai Bölcsész Irodalmi Udvarban az irodalom- és művészetoktatás módszertani kérdéseiről beszélget Csobánka Zsuzsa író, tanár, Horváth Viktor író, műfordító és Kucserka Zsófia irodalomtörténész; a moderátor P. Müller Péter lesz. A beszélgetés résztvevőinek segítségével 16:30-tól az alkotáselvű irodalomoktatás programját ismerhetik meg a hallgatók.

2015-07-31 14:00:00