Erdődy-díj

A szerk.

Új irodalmi díjat alapított az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Irodalmi Osztálya. Az Erdődy Edit-díjat elsőnek Horváth Györgyi veheti át február 16-án.

A díjat az MTA öt éve elhunyt kutatójának emlékére alapították volt munkatársai. Olyan kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítményeket ismernek el vele az előző évből, amelyek az Erdődy Edit által képviselt értékeket jelenítik meg, azaz a humor, az irónia, a szatíra, illetve a bevett evidenciákra való elfogulatlan rákérdezés szubverzív eszközével a társadalmi megértés, a szolidaritás és humánum értékeit segítik érvényesülni. A díj Erdődy Edit személyiségére és munkásságára emlékeztető egyedi tárgy lesz, amelyet Szabics Ágnes képzőművész – a névadó lánya – készít, s amelyhez kísérő oklevél is tartozik.

A díjat Horváth Györgyi, az Utazó elméletek: Angolszász politizáló elméletek kelet-európai kontextusban című könyvéért (Balassi, 2014) veheti át. Átadására 2015. február 16-án 16 órakor az Irodalomtudományi Intézet emeleti tanácstermében kerül sor.

Gratulálunk a díjazottnak!

 

Erdődy Edit képnek forrása: pim.hu

2015-02-13 12:00:00