Utolsó találkozások

Jelenkor, 2015. február

A szerk.

Megjelent a Jelenkor februári száma. Szijj Ferenc regényrészlete és Csordás Dániel Lantos Ferencről írt megemlékezése honlapunkon is olvasható.

 

A februári Jelenkorban György Péter Szijj Ferenc fotográfiáinak és irodalmi műveinek viszonyáról értekezik, elsősorban a szerző legújabb, Agyag és kátrány című verseskötete alapján. A széles eszmetörténeti összefüggéseket érintő tanulmányt a Kritikai szalon elnevezésű pécsi vitasorozat legutóbbi beszélgetésének szerkesztett változata követi, amelyen Bozsoki Petra kérdezte Harmath Artemiszt, Szilvay Mátét és Z. Varga Zoltánt Szijj verseskötetéről. A szerző Utolsó találkozás címmel közöl részletet készülő regényéből, amely, önmeghatározása szerint, "lassú regény". És valóban, az elbeszélő csak egy fröccs erejéig térne be a kocsmába, de aztán a talponálló mellett hosszas, komótos beszélgetésbe kezd "a Horváthtal és a Némethtel", és a ráérősen kibomló, végletesen aprólékos mondatokból egyszerre fenyegető és komikusan kisszerű történet bontakozik ki, miközben a háttérben Löffler bácsi mondogatja a magáét: "Lenni vagy nem lenni, az itt a probléma".

 

2014. december 20-án, életének nyolcvanhatodik évében balatonberényi otthonában elhunyt Lantos Ferenc. A festőművészről és legendás tanáregyéniségről kollégái és tanítványai emlékeznek meg lapunkban. "Feri bácsiról", az "Öregről" Csordás Dániel visszaemlékezését olvashatják. "Eszébe jutott, hogy az Öreg azt mondta egyszer, hogy a természetben mindenhol van átmenet, kivéve élet és halál között. (…) Hazafelé az autóban egész úton beszélgettek a nyavalyással, és a strici nem győzte hangsúlyozni, hogy igazán csak most értette meg, hogy a szeretet a legfontosabb, végül is, minden más szart sem ér."

2015-02-10 09:00:00