Imák Auschwitz után – Pécsett

A szerk.

A holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából megrendezett emlékezet-kiállítást januárban nyitják meg Pécsett. A kiállítás egyházi személyiségek és képzőművészek összefogásának eredménye.

Pécsett az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Pécsi Evangélikus Hitközség szervezésében mutatják be az Imák Auschwitz után című emlékezet-kiállítást, amelyet a közönség korábban Budapesten, Győrben és Sopronban láthatott. A pécsi megnyitóra január 18-án kerül sor az Evangélikus Gyülekezeti Házban.

A holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából egyházi személyiségek és kortárs képzőművészek közösen fogalmazták meg üzenetüket „megosztott társadalmunk” részére: a rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók által írt imádságokat képzőművészek formálták át vizuális tartalommá.

Ahogy a szervezők sajtóközleményükben fogalmaznak: „Bízunk abban, hogy a bocsánatkérés és a fohász eme halk, de reménység szerint őszinte hangja a szétszakadás és megosztottság helyett az összefogás jele – mintegy kiáltvány –, az alázat kifejezője lehet.”

A megnyitón beszédet mond dr. Stark András, a Pécsi Zsidó Hitközség alelnöke, Peterdi Dániel református esperes, dr. Kvanduk Frigyes katolikus plébános, Ócsai Zoltán evangélikus lelkész és Galambos Ádám evangélikus teológus, a kiállítás kurátora.

A kiállítók névsora:
Benczúr Emese képzőművész
Haász István festőművész
Harasztÿ István szobrász, kinetikus művész
Klimó Károly festőművész
Konok Tamás festőművész
Krajcsovics Éva festőművész
Lovas Ilona képzőművész
Matzon Ákos festőművész
Nádler István festőművész
Szüts Miklós festőművész
Tölg-Molnár Zoltán festőművész
Vojnich Erzsébet festőművész

Zene:
Kurtág György – zeneszerző, zongoraművész
Szent Efrém Férfikar

A felekezeteket képviselik:
Fabiny Tamás – evangélikus püspök; Fischl Vilmos – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára; Frölich Róbert – főrabbi; Gáncs Péter – evangélikus elnök-püspök; Papp János – baptista elnök; Róna Tamás – rabbi; Steinbach József – református püspök; Szabó István – református püspök; Varga Mátyás – bencés szerzetes; Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát; Verő Tamás – rabbi.

 

 

2015-01-15 12:00:00