Kis, zöld papírszőnyeg – Jelenkor a fa alá

Jelenkor, 2014. december

A szerk.

Megjelent a decemberi szám.

A Jelenkor Tolnai Ottó A kis, zöld papírhordó című prózájával és G. István László Repülő szőnyeg című versciklusának egyik darabjával kíván boldog ünnepeket a honlap olvasóinak.
 
Tolnai Ottó szövegében megismerkedhetünk egy koszovói szerelmespárral, ajándék petrezselyemcsokrok cserélnek gazdát, ízelítőt kaphatunk az újvidéki esős időjárásból és betekintést nyerhetünk a művészi esernyőjavító szakma rejtelmeibe: 
 
„KÍNAI ESERNYŐT NEM JAVÍTUNK!, írta egy kartonon. Leültünk melléje a küszöbre. Mások is. Mindenki boldog volt. Mindenki örült az idős esernyőjavító bácsinak. Mindenki szóba elegyedett vele. Olyanná lett az udvar, az eszegető-iszogató háziak asztalai között, mint egy olasz film, mint egy kis, intim színház.”
 
*
 
„A sókristály a száján még a régi, / ha látja a tengert, nem hiszi el, / mint aki a tengert befelé nézi // nem ül le a partján, szagát sem érzi, / élő hullámzás nem viheti el.” – G. István László Weöres Rongyszőnyegére emlékeztető költeményei a legkülönbözőbb antik és középkori versformákat keltik új életre, a virtuóz szövegek mellett verstani magyarázatokkal is szolgálva az olvasónak. Decemberi számunkban a Repülő szőnyeg darabjai közül spanyol és olasz refrénes formákban írtakat közlünk: glosszát, cossantét, valamint villanellát. (A Repülő szőnyegből januári lapszámunkban is olvashatnak részleteket.)
 
2014-12-10 16:25:00