Pécs 1944–2024

A szerk.

A Pécsi Zsidó Hitközség többnapos rendezvénysorozatot szervez a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulója alkalmából.

 

A Holokauszt 80 emlékév keretében Pécsen megtartott háromnapos rendezvénnyel a szervező Pécsi Zsidó Hitközség a pécsi és baranyai deportálásokra kíván emlékezni. A 2024. július 5-étől 7-éig, a város különböző helyszínein zajló programsorozat kiállítást, tudományos konferenciát és színházi előadást is magában foglal.

A rendezvény július 5-én, pénteken 16 órakor emlékkiállítással veszi kezdetét: a Múzeum Galériában négy Pécshez kötődő, Auschwitzban mártírhalált halt festőművész, Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit alkotásaiból nyílik kiállítás. 18 órától a Pécsi Zsidó Hitközség épületében folytatódik a program, ahol átadják a „Hírevesztett” pályázat díjait, majd emléktablókat avatnak, melyeken a hitközség tagjai szerepelnek. Az első napot szombatköszöntő istentisztelet zárja.

Július 6-án, szombaton 10 órától, a zsinagógában tartott istentiszteletet követően „Ezekért sírok én” címmel tudományos konferenciát tartanak a Városháza dísztermében. A történettudományos előadások nemcsak a második világháború időszakára fókuszálnak, hanem a pécsi zsidóság két világháború közötti és holokauszt utáni időszakát is bemutatják, és több előadás foglalkozik a zsidó ellenállással. 19 órakor kezdődik a Hagyaték című, Martin és Alice Miller írásai alapján készült színházi előadás a Művészetek és Irodalom Házában. A Tárnoki Márk rendezte előadás „az egyéni, családi és társadalmi traumák, valamint feldolgozásuk módját kutatja, a jelenből indulva felvillantva a múlt képeit” – olvasható a programban. Az est fellépői Feuer Yvette és Rába Roland.

Július 7-én, vasárnap 10 órától több helyszínen, a Pécsi Zsidó Temetőben (Szív u. 2.), a Mártírok Emlékművénél (vasútállomás) és az egykori gettó falán elhelyezett emléktáblánál (Mártírok útja 42.) tartanak kegyeleti megemlékezést és koszorúzást, majd 11:30-kor a zsinagógában gyászistentiszteletet. 12:30-tól 14 óráig tart az eseménysorozat zárórendezvénye, Az én holokausztom, melyen a holokausztban elhurcoltak, azok leszármazottai, illetve a vészkorszakra emlékező más érintettek történetei után a közönségnek lehetősége lesz bekapcsolódni a beszélgetésbe, illetve kérdéseket is feltehetnek a megszólalóknak.

A rendezvénysorozat ingyenes és nyilvános, viszont egyes programok regisztrációhoz kötöttek. Részletek alább és a Pécsi Zsidó Hitközség Facebook-oldalán.

 

 

(Bélyegkép: Cseri László)

2024-06-28 10:00:00