Radnóti Miklós-emléknap

A szerk.

November 9-én Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából emléknapot rendeznek a pécsi Kodály Központban.

A Holokauszt Emlékév keretében megvalósuló rendezvénysorozaton tematikus tárlatok, hangverseny, hegedűjátékkal kísért versfelolvasás, irodalmi pódiumbeszélgetés és filmvetítés idézi meg a költő emlékét a pécsi Kodály Központban.

 

 

 

Filmvetítés

13.30-kor a hangversenyteremben Rick King, amerikai rendező Erőltetett menet című filmjét tekintheti meg a közönség, amely egy amerikai fiatal szemével meséli el Radnóti Miklós utolsó napjait.

„Sort sor alá tapogatva...”

Irodalmi pódiumbeszélgetés és felolvasás

15.30-kor Szilágyi Zsófia, Milbacher Róbert és Kisantal Tamás irodalomtörténészek Murányi Gábor, a HVG munkatársának moderálásával beszélgetnek arról, hogy milyen kapcsolódása van/lehet Radnóti költészetének a holokauszt-irodalomhoz. A pódiumbeszélgetést követően Radnóti néhány versén kívül felolvassák Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplórészleteit is. A produkciókat Bujtor Balázs hegedűjátéka kíséri.

Mementó – fotókiállítás

17.30-kor nyitják meg Alpern Bernadett Used stones című fotókiállítását napjaink deszakralizált zsinagógáiról. A fotók olyan zsinagógaépületeket dolgoznak fel, melyek a zsidóság elhurcoltatása után elvesztették híveiket, napjainkra funkciót váltottak és hétköznapi épületek lettek, így a holokauszt mementójaként tekinthetünk rájuk.

A tárlatot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Albertini Béla fotótörténész nyitja meg. A kiállítás december 14-ig tekinthető meg a Kodály Központban.

Emlékhangverseny

A 19 órakor kezdődő koncert műsorát Nádor Mihály, a holokauszt áldozatának hosszú évtizedekre eltemetett, nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja, melyet a New York-i Carnegie Hall és a budapesti Zeneakadémia után most Pécsett hallhat a közönség Kelemen Barnabás közreműködésével.

Az est középpontjában Vajda János À la recherche... című zeneművének ősbemutatója áll, melyet Radnóti Miklós naplórészlete és utolsó versei ihlettek. A narrátorra és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző kifejezetten ez alkalomra, a Pannon Filharmonikusok felkérésére komponálta. A műben narrátorként Rátóti Zoltán színművész működik közre.

Az emlékhangverseny műsorát Karl Amadeus Hartmann I. szimfóniája zárja, mely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg.

 

Az emléknapon a Kodály Központ tereiben folyamatosan hallgathatók és olvashatók Radnóti Miklós versei.

A hír forrása: pfz.hu

2014-11-06 16:00:00