Veszélyes csillagzat alatt

A szerk.

Az Európai Iskola történetét feldolgozó szentendrei kiállítás katalógusát mutatják be a pécsi Művészetek és Irodalom Házában május 21-én.

 

 

 

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum nagyszabású kiállítást rendezett Veszélyes csillagzat alatt címen az Európai Iskoláról, mely április 7-től július 28-ig látogatható. A kiállítást Forgács Éva nyitotta meg, beszédének írott változata a Jelenkor honlapján olvasható. A tárlathoz készített ugyancsak nagyszabású katalógus a kiállított alkotások reprodukciója mellett az Európai Iskola művészettörténeti jelentőségével foglalkozó tanulmányokat is tartalmaz. Május 21-én ezt a kötetet mutatják be Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában. A beszélgetésen részt vesz Bodonyi Emőke vezető kurátor, Várkonyi György kurátor, valamint Havasréti József, a kötet egyik szerzője. A moderátor Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. A kötet a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható.

A szentendrei kiállítás megvalósítását többéves kutatómunka előzte meg, amelyben a téma jeles szakértői – Passuth Krisztina, Árvai Mária, Bodonyi Emőke, Hornyik Sándor, Pataki Gábor, Várkonyi György – vettek részt. A tárlat az Európai Iskola és a belőlük kivált Elvont művészek magyarországi csoportjának tevékenységét mutatja be tematikus egységek és korabeli kiállítások rekonstrukciójának a segítségével. Nemcsak a művészcsoport magyar tagjainak, hanem a velük kapcsolatot ápoló cseh, román, holland és francia művészek alkotásai is láthatók a jelentős hazai és külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, több mint kétszáz műtárgyat felvonultató tárlaton.

Az Európai Iskola a progresszív hazai művészet képviselője kívánt lenni, emellett pedig az európai művészet új tendenciáit is igyekezett itthon megismertetni. Intenzív kiállításrendezés, ismeretterjesztés, saját kiadványok és nemzetközi kapcsolatépítés jellemezte a csoport hároméves fennállását. Képzőművészek mellett elméleti szakemberek, írók, költők, orvosok, műgyűjtők csatlakoztak hozzá. Egy rövid időre úgy tűnt, szinkronba hozható az európai és a magyar művészet, de az Európai Iskola tagjainak különféle támadások miatt 1948-ban be kellett szüntetniük a működésüket. A kiállításon többek között Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Bán Béla, Barta Lajos, Bokros Birman Dezső, Czóbel Béla, Egry József, Fekete Nagy Béla, Forgács Hann Erzsébet, Gadányi Jenő, Gyarmathy Tihamér, Jakovits József, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Marosán Gyula, Martinszky János, Martyn Ferenc, Márffy Ödön, Rozsda Endre, Schubert Ernő, Szántó Piroska, Vajda Júlia, Vilt Tibor, Zemplényi Magda alkotásai szerepelnek.

(Bélyegkép: Korniss Dezső – Laokoon II.)

2024-05-17 13:12:25