Rakovszky Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa

A szerk.

Irodalmi Díjat kap Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, Reményi József Tamás (posztumusz) és Darvasi Ferenc.

 

 

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Rakovszky Zsuzsa nyerte el Vita élő időben című verseskötetéért. „Rakovszky dédelgeti a múltat, mégsem nosztalgiázik, tárgyszerűen bánik a jelennel, mégsem tárgyias, tisztán látja a jelenből következő jövőt, mégsem rémüldözik” – írja laudációjában Grecsó Krisztián. Az Irodalmi Díjat költészet kategóriában Győri László veheti át Láncra vert eső című verseskötetéért. Milbacher Róbert Keserű víz című regényéért részesül a szerzői egyesület elismerésében. A kötetről korábban Codău Annamáriától jelent meg kritika a Jelenkor 2023/12. számában, Szalai Klárától pedig a Jelenkor Online-on.

A tanulmánykötetekért járó díjat idén Bényei Tamás kapta Az angol irodalom története sorozat 6–7. kötetének szerkesztéséért, melyek az 1930-tól napjainkig tartó periódust öleli föl. Esszé kategóriában a Mindig volt egy szigetem című beszélgetéskötetet díjazták, melyben a 2023-ban elhunyt kritikus és szerkesztő Reményi József Tamást Darvasi Ferenc kérdezi. Reményi József Tamásról a Jelenkor Online-on Margócsy István vett búcsút.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyító művészek munkájához. A díjazottakról szóló döntést irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság készíti elő, melynek tagjai 2024-ben Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Szilágyi Zsófia és Szörényi László. Az Artisjus-díjat alapítása óta eddig 89 költő és író vehette át.

Az idei díjakat 2024. május 6-án, a Magyar Zene Házában adják át a zenei Artisjus-díjakkal együtt.

 

Bélyegkép: Rakovszky Zsuzsa / Fotó: Szilágyi Lenke
Forrás: Artisjus

2024-04-29 16:00:00