Partitúra

A szerk.

A Nyitott Műhelyben mutatják be a Hévíz idei első lapszámát, mely a Partitúra címet kapta.

 

Megjelent a Hévíz 31. évfolyamának első száma, melynek kiemelt témája a zene. A lapszám élén Dalos Anna zenetörténész írása olvasható a komolyzene társadalmi szerepéről, magaskultúra és érthetőség viszonyáról. Tornyai Péter zeneszerző és kamarazenész, valamint Osztrosits Éva hegedűművész a Vízválasztó rovatban található írásaikban a „Neked mi a szférák zenéje?” kérdésre válaszolnak, körüljárva zene és világ, káosz és kozmosz, hallható és hallhatatlan viszonyának problematikáját. Szatmári Áron, a Jelenkor Online szerkesztője Négy töredék a Hallelujáról című esszéjében Eötvös Péter Halleluja – Oratorium balbulum című művének, illetve a zenemű alapját képező Esterházy Péter-szövegnek a viszonyát boncolja. A szerző korábban a mű pécsi bemutatójáról írt kritikát.

A szépirodalmi rovat is tartogat zenei témájú írásokat. Balla Gergelynek, a Platon Karataev zenekar tagjának Minden kalpa egy ütem című szövege szintén a szférák zenéje képzetből indul ki, Csehy Zoltán ukróniájának kiindulópontja pedig John Cage budapesti előadása, illetve egy ennél is izgalmasabb felkérés Ligeti Györgytől. A lapszámban Erdős Virág, Martzy Réka és Kustos Júlia versekkel, Mán-Várhegyi Réka és Kiss László rövidprózákkal, Sepsi László és Biró Zsombor Aurél regényrészlettel jelentkezett.

A lapszám bemutatója április 23-án, kedden 19 órakor kezdődik a budapesti Nyitott Műhelyben. Az est vendégei Mán-Várhegyi Réka, Martzy Réka és Szatmári Áron, a beszélgetést Fehér Renátó, a lap főszerkesztője moderálja, az eseményen a lapszám kedvezményesen megvásárolható, mellé pedig vacsora is jár. A Hévíz számai a lapot megjelentető Cser Kiadó honlapján is megrendelhetők. További részletek a Hévíz honlapján, illetve Facebook-oldalán.

 

2024-04-22 16:00:00