Átadták a Reményi József Tamás-díjat

A szerk.

Az újonnan alapított díjat Nagy Boglárka kapta.

Nagy Boglárka írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

 

 

Az irodalomkritikusok és könyvkiadói szerkesztők számára alapított, első alkalommal átadott Reményi József Tamás-díjat Nagy Boglárka szerkesztő, kritikus, a Jelenkor Kiadó vezetője vehette át a Nyitott Műhelyben április 10-én, a díj névadójának 75. születésnapján.

A díj alapítói Németh Gábor és Darvasi Ferenc, akik a díjjal – Reményi József Tamás emlékének ápolása mellett – azokat szeretnék jutalmazni, akik munkájukban az ő szellemi-szakmai örökségét, igényességét, nyitottságát viszik tovább.

Nagy Boglárka 1993-tól 1997-ig a Csordás Gábor vezette Jelenkor Kiadó szerkesztője, 1997 és 2010 között pedig a Jelenkor folyóirat szerkesztője volt. 2007-ben jelent meg kötete Vándorló történetek – Kritikák a kortárs magyar irodalomról címmel a Kijárat Kiadó gondozásában. Néhány évig szabadúszó szerkesztőként dolgozott, majd 2014-től előbb a Libri Kiadó munkatársa, 2015-től pedig a Libri Kiadói Csoporthoz csatlakozó Jelenkor Kiadó főszerkesztője, 2022-től vezetője.

A díj kuratóriumának tagjai Balajthy Ágnes, Darvasi Ferenc, Jánossy Lajos, Lapis József, Mikola Gyöngyi és Wirth Imre. A díjazottat április 10-én a Nyitott Műhelyben megrendezett díjátadón Szolláth Dávid méltatta, a laudáció szövege itt olvasható.

 

(Forrás: Litera. Bélyegkép: Nagy Boglárka. Fotó: Végh László / Jelenkor Kiadó)

2024-04-11 16:00:00