Bach, népzene, jazz

A szerk.

Különleges hangversenyekkel készült a nagyhétre a Pannon Filharmonikusok.

 

A húsvétot megelőző időszak és különösen a nagyhét koncertprogramjainak elmaradhatatlan szereplője Johann Sebastian Bach zenéje, általában válogatni lehet a passió-előadások között. A Pannon Filharmonikusok ezúttal két kantátát tűzött húsvéti ünnepi hangversenyének programjára, melyek Joseph Haydn D-dúr kürtversenyét fogják közre.

Az est elején elhangzó Christ lag in Todesbanden Bach egyik első kantátája, egy korálkantáta, melyet a szerző kifejezetten húsvétra írt, Martin Luther himnuszának dallamát és szövegét felhasználva. „A mű érdekes példája annak, hogyan lehet ugyanazon dallam különböző megzenésítéseivel kifejezni a szöveg dramaturgiai mondanivalóját” – olvasható a zenekar programajánlójában. A Bach lipcsei korszakából származó Gott fähret auf mit Jauchzen már a húsvétot követő, de motivikájában és zenei-irodalmi reprezentációjában ahhoz szorosan kötődő ünnepre, a mennybemenetel ünnepére íródott. A mű „a lipcsei kantátákra jellemző módon gazdag zeneszerzői eszköztárral él”, és mindkét Bach-művet összeköti a rézfúvós hangszerek alkalmazása, melyek hangzásukkal Jézus dicsőségét fejezik ki. A koncerten szólót énekel Kovács Ágnes (szoprán), Nagy Bernadett (alt), Megyesi Zoltán (tenor) és Najbauer Lóránt (basszus), közreműködik a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus (karigazgató Vass András).


Modern Art Orchestra

Haydn D-dúr kürtversenye az egyetlen olyan fennmaradt kürtverseny, amely biztosan a szerző műve. Írása idején a zeneszerző már az Esterházy család szolgálatában állhatott, a versenyművet pedig egy virtuóz kürtösnek komponálta: „a hangszer akkori fejlődési fokán még nem ismerték a modern ventil-rendszert, és ilyen módon csak a természetes felhangsor tagjai voltak rajta megszólaltathatók, Haydn ragyogóan értett hozzá, miként kell a technikai korlátokat észrevétlenné tenni, és az adott lehetőségeken belül a kifejezés széles skáláját alkalmazta” – írta a darabról Pándi Marianne. Az eredmény derűs, határozott, optimista mű, igazi „D-dúr” zene. A szólót ezúttal Borbíró Máté kürtművész játssza, a Pannon Filharmonikusokat Vass András vezényli.

*

A Pannon Filharmonikusok ritka és egészen különleges produkciót lát vendégül, melynek minden szereplője – amellett, hogy saját műfajának világszínvonalát képviseli – gyakran vesz részt több zenei világot ötvöző projektekben. A Modern Art Orchestrát (MAO) Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző alapította 2005-ben, a big band célja a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak feszegetése. Fennállásuk óta számos új kompozíció született kifejezetten a MAO számára.


Lukács Miklós

A Tizenöt magyar parasztdalt a Modern Art Orchestra alkotói, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél dolgozták át nagyzenekarra, ám az eredetileg zongorára írt mű átdolgozásának érdekessége, hogy az alkotók „egyetlen hangot nem adnak hozzá az egyes tételekhez, nem tesznek mást, mint a legelmélyültebb szépirodalmi fordítók: az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hűen ültetik át a zongora nyelvét a nagyzenekar nyelvére”. A bartóki anyagot egészítik ki, gondolják tovább a tételek között elhangzó improvizációk: „Dresch Mihály az összekötő kapocs a jazz és a népzene között, Lukács Miklós all round művész, ő a kortárs zenei hangzásokat és gondolkodást hozza magával, Gőz László ugyancsak a kortárs zene felől (is) érkezik, s érkeznek vele az elektronikus hangzások, a hangjával mindenre és minden elképzelhetetlenre is képes énekesnő, Harcsa Veronika pedig a vokális dimenziót emeli be a zene által teremtett instrumentális térbe” – írta Fazekas Gergely a lemezről szóló ismertetőjében. A több díjat elnyerő produkció hanganyaga a BMC Recordsnál jelent meg, és 2023-ban a Fitos Dezső Társulat csatlakozott az együttműködéshez.

 

 

(Bélyegkép: Harcsa Veronika. Fotók: Csendes Krisztina / BMC)

2024-03-25 11:00:00