Országos Könyvtári Napok

A szerk.

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében lapunk szerzői is várják az érdeklődőket a Csorba Győző Megyei Könyvtárban.

A Csorba Győző Könyvtár október 13. és 21. között idén is kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz, melyet az ország számos településén megrendeznek. A programok többsége a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban és a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban lesz. A héten író–olvasó találkozók, gyerekprogramok, kiállítások, interaktív foglalkozások várják az érdeklődőket.

Az irodalmi programokat október 13-án Kiss Tibor Noé Aludnod kellene című könyvének bemutatója nyitja. A regény az idei könyvhétre jelent meg, ez a szerző második kötete. Az új kötet a kiadó ismertetője szerint „mozaikrészletekből összetapadó állapotregény, aprólékos-pontos atmoszférapróza, amely a szenvedő szerkezetek és vegetatív létezésformák kétségbeesett cselekvésmintázatait, legutolsó emberi küzdelmeit kegyetlen élességgel és kíméletlen, a melankóliát sem nélkülöző iróniával írja le.” A szerzővel Ágoston Zoltán beszélget.

Október 14-én P. Horváth Tamás Tündérváros című könyvét mutatják be. A szerző első, a Zsolnayakról szóló könyvét Nyáry Krisztián így jellemzi: „A szellem és a szerelem regénye. A hit és a kételkedés regénye. A nagyvilági és szecessziós Pécs regénye. P. Horváth Tamás megírta szülővárosának legizgalmasabb legendáját, a porcelángyáros Zsolnay Miklós felemelkedésének kalandos történetét.” P. Horváth Tamást Ágoston Zoltán kérdezi.

Október 15-én Závada Pál és fia, Závada Péter közös estre érkezik a Csorba Győző Könyvtárba. Závada Pál Természetes fény című regénye idén jelent meg, erről és korábbi pécsi emlékeiről kérdezi Balogh Róbert. Závada Péter költő, az Akkezdet Phiai elnevezésű rap és slam poetry csapat tagja. Korábban a Krétakörrel dolgozott, jelenleg a Tünet Együttes dramaturgja. A beszélgetés során verseiről, dalszövegeiről és dramaturgiai munkásságáról kérdezik.

Október 21-én Tóth Krisztina Pillanatragasztó című prózakötetét mutatja be Dr. Béres Judit. Tóth Krisztina szeptemberben megjelent kötetébe 25 elbeszélést gyűjtött össze. A kötet egyfajta számvetés, hiszen éppen huszonöt éve jelent meg az első kötete. A történetek mindegyike egy-egy pillanatfelvétel Magyarországról, tükörcserép az elmúlt negyedszázadból. A Pillanatragasztó megkísérli összeragasztani ezeket a cserepeket és rögzíteni a múlt egy darabját.

A rendezvénysorozat teljes programja itt olvasható.

A hír forrása: www. tudaskozpont-pecs.hu

2014-10-09 16:00:00