Irodalmi programok a Katolikus Kulturális Heteken

A szerk.

Október 7-e és 31-e között a Pécsi Egyházmegye Katolikus Kulturális Heteket szervez. A szervezők a változatos tudományos és művészeti rendezvények között irodalmi programokkal is várják az érdeklődőket. 

Az irodalmi programokat október 9-én a Janus Pannonius-műhelykonferencia és -könyvbemutató nyitja a pécsi kanonoki palotában, amely első ízben tekinthető meg a felújítás után. A könyvbemutató résztvevői: Ritoókné Szalay ÁgnesKőszeghy PéterSzentmártoni Szabó Géza, Dalloul Zaynab és Jankovits László irodalomtörténészek. 

Pécs reneszánsz kori püspöke, az első nagy északi humanista költő életművének kritikai kiadásán tudósok öt nemzedéke munkálkodott az elmúlt másfél évszázad során. E hosszú, többször megszakadó munka eredménye az epigrammák és az elégiák nemrég megjelent két kötete. A két könyv bemutatására még nem került sor Janus püspöki székhelyén. Ezt a hiányt hivatott pótolni a Pécsi Egyházmegye azzal a rendezvénnyel, amely során a szövegkiadók beszélnek eddigi munkájuk eredményeiről, a további kötetekről.

Október 15-én kerekasztal-beszélgetés lesz Kereszténység és kortárs magyar irodalom címmel. Miként van jelen a kereszténység napjaink hazai irodalmában? Hogyan viszonyul a kortárs magyar irodalom a kereszténységhez, s miként gondolkodhat a kereszténység a kortárs magyar irodalomról? Mit jelent egyáltalán a keresztény irodalom fogalma? A mából kiindulva miként tekinthetünk vissza a kereszténység és a magyar irodalmi modernség kapcsolatára? Hogyan látja mindezeket az irodalomtörténész, a kritikus, és hogyan az író, a költő? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a beszélgetés résztvevői: Halmai Tamás, költő, író, kritikus; Mekis D. János, irodalomtörténész; Szénási Zoltán, irodalomtörténész; Vörös István, költő, író, műfordító; Görföl Balázs, kritikus, szerkesztő, az est moderátora.

A kerekasztal-beszélgetések mellett önálló könyvbemutatóra is sor kerül. Október 20-án Sárosi István A rabbi, a pápa és a sátán című könyvéről hallhat ismertetőt a közönség a Nagy Lajos Gimnáziumban.

 

A Katolikus Kulturális Hetek részletes programja itt olvasható.

 

2014-10-07 11:00:00