Beszélgetés Seres Tamás rendezővel

A szerk.

A Breuer című dokumentumfilm rendezője lesz a pécsi m21 Galéria vendége február 2-án.

 

 

Az m21 Galéria Breuer Marcell életművét bemutató Hiány és emlékezet című emlékkiállításán megtekinthető a Seres Tamás által rendezett dokumentumfilm, a Breuer. A rendezővel a galériában február 2-án beszélgetnek a film elkészítéséről és Breuer Marcell munkásságának jelentőségéről.

A dokumentumfilm elsőként tárja magyar nézők elé Breuer Marcell életművének meghatározó alkotásait az első bútorkísérletektől a New York-i Whitney Museumig. A film felidézi, hogy azok a statikai és anyagkísérletek, amelyekkel a húszas években Breuer a széket forradalmasította, hogyan térnek vissza a későbbi családi házak messze előrenyúló, elbillenéssel fenyegető, támaszték nélküli teraszainál. Breuer Walter Gropiust követve 1937-ben érkezett a Harvard Egyetemre, és már az első vázlatai alapján több kritikus az amerikai építészet egyik megújítóját ünnepelte benne. A film bemutatja azokat a Breuer által tervezett villákat és nyaralókat, amelyek New York és Boston között, a partraszállás szellemét őrző településeken épültek fel, valamint a nagy léptékű, kristályszerű, tömör formákat követő középületeket is, például a sikert 1958-ban meghozó párizsi UNESCO-székházat vagy az USA-ban a collegeville-i (Minnesota) Szent János-templomot.

 

Várkonyi György kiállításmegnyitóját lapunk januári számában közöltük (Lajkó, 212.).

(Bélyegkép: Marc Bernheim és Evelyne Bernheim: Marcel Breuer in the Whitney Museum of American Art, 1964. Marcel Breuer papers, 1920–1986, Archives of American Art, Smithsonian Institution)

2024-01-31 10:07:42